ZENICA

Grad i "Grijanje" moraju platiti skoro 98.000 KM!

D. PAŠALIĆ

31.3.2018

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine kaznilo je Grad Zenicu i Javno preduzeće „Grijanje“ zbog paušala koji su građani plaćali u slučaju isključenja s toplovodne mreže grada Zenice i to ako cijevi grijanja samo prolaze kroz njihov stan.

Primili rješenje

Vijeće je utvrdilo da na ovaj način Grad Zenica sprečava, ograničava i narušava konkurenciju na tržištu reguliranja prava na ustupanje isporuke toplotne energije u gradu.

Zbog toga je Konkurencijsko vijeće BiH Grad kaznilo sa 80.727 KM, ali i „Grijanje“ sa 16.830 KM.

- Grad je dužan da odmah, a najkasnije u roku od 60 dana od dana prijema rješenja, uskladi odredbe odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada daljinskim grijanjem i odredbe uvjeta za isporuku i preuzimanje toplotne energije iz toplovodne mreže sa Zakonom o konkurenciji te da u ostavljenom roku dostave dokaze da su to izvršili – kažu iz Konkurencijskog vijeća.

Također, „Grijanju“ je naloženo da u istom vremenskom roku uskladi odredbe vezane za cijenu isporučene toplotne energije za grijanje stambenog i poslovnog prostora u Zenici u sezoni grijanja 2017./2018. godina.

Prema riječima Seada Kaknje, direktora „Grijanja“, oni su odlučili cijeli slučaj predati na sud, koji će utvrditi da li je ova odluka zakonska.

Pravni lijek

- Imamo pravni lijek i smatramo da oni nisu nadležni za takvo nešto. Činjenica, nedostaje nam zakonska regulativa vezana za ovu oblast, a mi ni krivi ni dužni moramo ispaštati. Idemo na sud, to je neupitno – kaže Kaknjo.

Osim „Grijanja“, dodaje on, i Grad će, također, svoja prava potražiti na sudu. Ako to ne prođe, idu dalje, do Vrhovnog suda.

Nema vraćanja novca

Nakon ove odluke Konkurencijskog vijeća BiH brojni građani očekuju da će im „Grijanje“ retroaktivno isplatiti novac koji su davali za paušal, međutim, Kaknjo pojašnjava da do toga neće doći.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.