ZENICA Prekinuta dugogodišnja tradicija

Bez javnog čestitanja državnih i vjerskih praznika na ulicama grada

Piše: D. PAŠALIĆ

Brojni građani Zenice bili su iznenađeni nakon što je uskršnje jutro osvanulo bez ikakvih obilježja i natpisa s čestitkama povodom ovog blagdana, a što je dugogodišnja praksa.

Raspisan konkurs

Naime, tradicija javnih čestitki povodom državnih i vjerskih praznika naglo i bez objašnjenja je prekinuta. Od grada koji je nekada važio za multietnički, kada se u trenutku dogodi da se čestitaju, javno putem natpisa, Uskrs, Vaskrs i Pesah, uobičajene lokacije na kojima se ranije označavao praznik bile su puste.

Osim što nije bilo čestitke povodom Uskrsa, Zeničanima na ovaj način nije čestitan ni rođendan grada.

Iz Gradske uprave prekid dugogodišnje tradicije pravdaju nedavno raspisanim konkursom za dodjelu lokacija na privremeno korištenje, a sve zbog postavljanja reklamnih objekata na području grada i to LED bilborda.

Savremena metoda

- Na tim LED bilbordima uskoro će se objavljivati, između ostalog, i čestitke za državni, vjerski praznik ili neki drugi značajan datum. Naše opredjeljenje je da dosadašnja praksa pisanja čestitki i pozdravnih poruka na ceradama bude zamijenjena savremenim metodama – kažu iz Gradske uprave.

Objave putem medija

U Gradskoj upravi ističu da su čestitku uputili putem medija.

- Svojim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti Uskrs smo čestitali na oficijelnoj internet-stranici Grada, saopćenjem za javnost, kao i u programu Javnog preduzeća Radio-televizija Zenica – pojašnjavaju iz Gradske uprave.

Više o temi

MEMORANDUM
Borba protiv korupcije na području ZDK

Više o:

Zenica Blagdani
NA VRH