ZAVIDOVIĆI

Turisti iz zavidovićkih kamenih kugli crpe pozitivnu energiju

Ar. M.

8.4.2018

Najveće nalazište kamenih kugli u našoj zemlji je na području Zavidovića, gdje ih je na više lokacija pronađeno stotinjak. U Parku kamenih kugli na lokaciji Duboki potok sačuvano je dvadesetak.

Iako nikada sa sigurnošću nije otkriveno kako su nastale i za šta su tačno služile, kamene kugle u Zavidovićima se i dalje pronalaze.

Jučer je mještanin Hilmo Ćatić iz mjesta Paravci, prilikom radova u blizini kuće, pronašao kamenu kuglu prečnika oko 70 centimetara.

Kaže da su najprije mislili da je u pitanju veći kamen, zbog čega ju je bager, nažalost, oštetio, ali primijetivši pravilni oblik, počeli su ručno otkopavanje.

- Komšije dolaze da vide kuglu i zaista je fascinantna ta preciznost oblika - kaže Hilmo, čije će dvorište krasiti ovaj primjerak.


Posljednjih desetak godina jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Zavidovića su Park kamenih kugli u mjestu Grab i nedavno pronađena, kako je potvrđeno, najveća u svijetu - kamena kugla u mjestu Podubravlje.

Ova mjesta posjećuju organizirane grupe turista iz čitavog svijeta. Samo u toku prošle godine Zavidoviće je zbog ovog fenomena posjetilo oko 3.000 turista, a posjete se organiziraju u saradnji s Arheološkim parkom „Bosanska piramida sunca“.


Prirodnjaci koji dolaze iz cijelog svijeta, od Tajvana do Teksasa, iz kugli, kažu, crpe pozitivnu energiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.