SKUPŠTINA

Od septembra studij softverskog inžinjerstva i metrologije

Zastupnici prihvatili i izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

E. DRAGUNIĆ

13.4.2018

Univerzitet u Zenici dobio je dva nova studijska programa, čije je osnivanje prihvaćeno na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZDK. Softversko inžinjerstvo na Politehničkom i metrologiju na Mašinskom fakultetu već od septembra ove godine moći će upisati prvi studenti.

Velika potražnja

Kako nam je rekao Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta, na dobitku će najviše biti budući studenti koji će softversko inžinjerstvo moći studirati u Zenici, a do sada su to mogli samo u Sarajevu ili Mostaru.

- Koliki je značaj osnivanja ovog programa govore podaci da je trenutno u BiH potrebno 6.000 softverskih inžinjera. Očekujemo da će za nekoliko godina potražnja za ovim stručnjacima biti još veća – rekao je Jašarević.

Na prvi ciklus studija softverskog inžinjerstva planiran je upis 80 redovnih samofinansirajućih studenata, a cijena jednogodišnjeg studija je 1.500 KM. Metrologiju će budući studenti moći upisati na drugom ciklusu studija, a za pokretanje nastave potrebno je najmanje 10 kandidata.

Prihvaćen izvještaj

Na jučerašnjoj sjednici, nakon kraće rasprave, prihvaćen je i izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK za 2017. godinu.

1,4 miliona KM kazni

Kako je navedeno u Izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK, tokom 2017. godine izvršeno je 11.777 inspekcijskih nadzora. Od toga, doneseno je 2.019 rješenja i izdato 1.808 prekršajnih naloga. Ukupni iznos izrečenih novčanih kazni je 1,4 miliona KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.