HITNA SJEDNICA

Krajem 2019. godine Zeničani dobivaju toplanu

Na sjednici većinom glasova data saglasnost za osnivanje „joint venture“ kompanije

Piše: E. DRAGINIĆ

17.4.2018

Gradsko vijeće Zenica jučer je na hitnoj sjednici većinom glasova dalo saglasnost za osnivanje „joint venture“ kompanije „Toplana Zenica“. Time je Gradu Zenica omogućeno potpisivanje osnivačkog ugovora i početka realizacije projekta gradnje nove toplane vrijednog 52 miliona eura.

Završetak projekta

Nova kompanija će izgraditi toplanu i upravljati njom te će nakon njene izgradnje kompaniji „ArcelorMittal“ i gradu Zenica isporučivati toplotnu energiju. Time će, kako je zaključeno, biti znatno poboljšano gradsko grijanje u Zenici, a završetak projekta planiran je do kraja 2019. godine.

Suvlasnici nove kompanije bit će „ArcelorMittal“ Zenica sa 50 posto učešća, finska kompanija „KPA Unicon“ i Fond za industrijsku saradnju Finske sa po 15 posto te Grad Zenica sa 20 posto.



Kako je rekao Sead Kaknjo, direktor zeničkog preduzeća „Grijanje“ koje se bavi distribucijom toplotne energije, osnivanje nove kompanije gradu Zenici donijet će sigurnije i kvalitetnije grijanje.

- Nećemo više imati redukcija kao što smo imali posljednjih godina. To će biti nova postrojenja i imat ćemo sezonu grijanja u cijelom kapacitetu. Cijena grijanja ostat će ista. Ukoliko bi se na sistem vratilo nekih 18.000 korisnika, cijena bi čak bila i niža od trenutne – rekao je Kaknjo.

Predsjedavajući GV Zenica Goran Bulajić rekao je da su vijećnici bili pod određenim pritiskom, ali da su na kraju donijeli pravu odluku.

Bolje grijanje

Trebala nam je ova saglasnost do 26. aprila, kada je planirano potpisivanje ugovora gradonačelnika s ostalim partnerima. Ono što je bilo do nas to smo i učinili. Nadam se da će Zenica ovim projektom konačno dobiti bolje grijanje – kazao je Bulajić.

Informacija o „KTG Zenica“

Na jučerašnjoj sjednici razmatrana je i informacija o obavezama Grada Zenice u vezi s nerealiziranim projektom izgradnje termoelektrane i toplane „KTG Zenica“. Razmatrano je hoće li odustajanje od ovog više godina najavljivanog projekta imati pravne posljedice po Grad.

Na kraju su zaduženi pravobranilac Grada Zenice i pravni savjet Grada da u roku od 30 dana pribave stvarno stanje u vezi s projektom KTG i potpunu informaciju predstave na Gradskom vijeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.