ALARMANTNO

Kakanjci sumnjaju da Visočani noću dovoze otpad iz klaonica

Kosti, rogovi, papci i dijelovi utrobe životinja na obali potoka

A. SALIHBEGOVIĆ

20.4.2018

Fotografije deponije u Kaknju zatrpane životinjskim otpadom, kostima, rogovima i papcima objavljene na društvenim mrežama šokirale su ovih dana Kakanjce, ali i druge građane.


Očistili teren

Nepoznati autor fotografija je naveo da su snimljen na deponiji u naselju Bare kod Kaknja.

No u JP „Vodokom“ Kakanj, koje upravlja ovom deponijom, navode da je riječ o fotografijama dijela divljih deponija koje su se nalazile pored ceste između Haljinića i Ričice.

- Na fotografijama se vidi animalni otpad pored potoka, odnosno neke vode. Toga na našoj deponiji u Barama nema. Odmah po dojavi građana naše ekipe su izašle na teren i očistile dio spornih divljih deponija od kojih prijeti zaraza. Ovih dana riješit ćemo i divlju deponiju u Ričici - kazao nam je direktor JP „Vodokom“ Kakanj Sead Imamović.

U Općini Kakanj ističu da će na deponije poslati inspekciju kako bi se utvrdilo porijeklo animalnog otpada i način njegovog deponiranja.

Kakanjci sumnjaju da njihove komšije iz Visokog tokom noći krišom otpad dovlače iz svojih klaonica i ostavljaju ga pored lokalnih puteva.

 Rade po propisima

U JP „Vodokom“ navode da se na deponiji gdje se trenutno odlaže smeće iz Kaknja i velikog broja mjesnih zajednica sortira po pravilu. Navode da se redovno navlači zemlja po standardima kako to zakon propisuje. Deponija u Barama, prema najavama, uskoro bi trebala biti zatvorena i smeće iz Kaknja bit će odvoženo na Kantonalnu deponiju Mošćanica kod Zenice.



Kakanjska deponija u Barama: Nije u blizini vode

Općina najavila da će poslati inspkeciju na teren

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.