ZENICA

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

E. D.

21.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Crveni križ grada Zenice danas je u prostorijama Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ organizirao gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći, na kojem su nastupili učenici osnovnih i srednjih škola iz ovog grada. Na takmičenju je učestvovalo više od 100 učenika podijeljenih u 12 ekipa iz osnovnih i četiri ekipe iz srednjih škola.

Među osnovcima prvo mjesto osvojili su učenici OŠ „Meša Selimović“, drugoplasirana je bila OŠ „Sveti Pavao“, a treće mjesto pripalo je učenicima OŠ „Hamza Humo“. Kod srednjih škola prvoplasirani su učenici Druge gimnazije, drugi KŠC „Sveti Pavao“, a treći učenici Prve gimnazije.

Najbolje ekipe učestvovat će na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći početkom maja, nakon čega je planirano i takmičenje na federalnom nivou.

Kako je kazala Amila Kovač, sekretar Crvenog križa grada Zenice, učenici su se takmičili na šest poligona, uz kontrolu 13 poligonskih sudija.

- Imali smo veliku pomoć volontera, kao i ljekara Hitne pomoći, Kantonalne bolnice i Doma zdravlja. Svakoj školi su uručeni pehar i set za pružanje prve pomoći. Cilj je podizanje svijesti u pružanju prve pomoći – kazala je Kovač.

Glavni sudija takmičenja bio je Savan Kuridža, doktor medicine, specijalizant hirurgije i certificirani instruktor prve pomoći.

- Ovo je praznik druženja, humanosti i prilika da mladi nešto nauče. Na ovaj način imaju priliku steći lijepe vrline, razviti osjećaj koji grade sve humanitarne organizacije. Takmičenje je održano na poligonima iz oživljavanja i povreda koje su ekipe trebale prepoznati i pravilno zbrinuti. Zadovoljan sam prikazanim jer su djeca pokazala odlično znanje iz pružanja prve pomoći – rekao je Kuridža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.