UNIVERZITET U ZENICI

Prilika za neodlučne da se opredijele za fakultet

U Zenicu došli maturanti s područja cijelog kantona ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

24.4.2018


Univerzitet u Zenici (UNZE) uspješno je realizirao "Dane otvorenih vrata", na koje su jučer u Zenicu došli maturanti s područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Prigodnim programom i obraćanjima, ali i info-štandovima, brojni maturanti dobili su sve neophodne informacije u vezi s fakultetima koje namjeravaju upisati.

Odlična prilika

Osim za dodatno informiranje, ova manifestacija je veoma korisna za one koji se još nisu odlučili gdje nakon srednje škole nastaviti svoje daljnje obrazovanje.

Među njima je Anel Vuković, učenik Mješovite srednje škole, smjer poslovno-pravni tehničar.

- Još nisam konkretno odlučio gdje i šta dalje. Interesiram se za ekonomiju, međutim, pošto se još dvoumim, odlučio sam danas doći da saznam više informacija i o ostalim fakultetima - kaže Vuković.

U sličnoj situaciji je i Ilda Jarić, maturantica Katoličkog školskog centra u Zenici, koja se jučer informirala o studiranju na Medicinskom fakultetu u Zenici.

- Svi smo mi ovdje kako bismo se raspitali o odsjecima fakulteta UNZE i kako bismo dobili odgovore na pitanja koja imamo. Ovo je odlična prilika da se raspitamo, ne samo o primarnom fakultetu već i drugim smjerovima ostalih fakulteta - kaže Jarić.

I učenik Druge gimnazije Mustafa Babić ovu manifestaciju smatra itekako korisnom, budući da iako je zainteresiran za Medicinski fakultet, ne bježi da čuje nešto više i o ostalim odsjecima.

- Ovo je jedinstvena prilika da kroz dijalog saznamo dosta korisnih informacija koje je nemoguće pročitati na internetu. Iako sam zainteresiran za medicinu, neću bježati da čujem i informacije o drugim fakultetima - govori Babić.

 Nastup hora

Manifestaciju Zeničkog univerziteta svojim nastupom uveličali su i članovi Omladinskog hora Zenica, a svoja iskustva kao studenti brojnim maturantima su prenijeli najuspješniji pojedinci i predstavnici odsjeka fakulteta Univerziteta u Zenici.

 Studenata sve manje 


Damir Kukić, rektor Univerziteta, ovu manifestaciju vidi kao odličnu priliku da popune upisne kvote na osam fakulteta, budući da je iz godine u godinu broj studenata u opadanju. 

- Doveli smo maturante iz ZDK koji su imali priliku razgovarati s profesorima i drugim studentima i tako sebi olakšali izbor za daljnje školovanje – kaže Kukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.