Foto: Uposleni u domu s vlasnikom Nijazom Muhamedovićem

PROJEKTI Nijaz Muhamedović kapital zarađen u Holandiji uložio u rodni grad

U Maglaju otvoren prvi starački dom

Autor: N. BRADARIĆ
09.05.2018 20:19
A
A
A

Nijaz Muhamedović, koji već više od dvije decenije živi i radi u Holandiji, zarađeni novac odlučio je uložiti u otvaranje Staračkog doma.

Prvi korisnici

U prvim danima maja, Starački dom primio je i svoje prve korisnike. Muhamedović je imao vlastiti objekt sa korisnom površinom od 860 kvadrata u čije je uređenje i opremanje uložio oko 100.000 KM.

U prizemlju su prostorije za njegu nepokretnih korisnika, a na spratovima su sobe za funkcionalne korisnike.

- Primijetio sam da veliki broj mladih ljudi odlazi i sa ovih prostora, pa sam želio kroz Starački dom nekima pružiti šansu za posao. Maglaj nikada nije imao starački dom, pa je ovo i nešto novo u ponudi - rekao nam je Muhamedović.

U Staračkom domu je trenutno pet uposlenih, socijalni pedagog, dva medicinska tehničara, njegovateljica i pomoćna radnica. Korisnicima je na raspolaganju i ljekar, fizioterapeut i socijalni radnik, a sa povećanjem broja korisnika povećavat će se i broj zaposlenih.

Kućna njega

- Želja nam je da se osobe treće živote dobi u ovim savremeno opremljenim prostorijama osjećaju ugodno, da su im zadovoljene sve potrebe i da nastave svoje aktivnosti i socijalizaciju u društvu. Osim brige za korisnike Staračkog doma, pružamo i usluge kućne njege te dnevni boravak, a u planu nam je i organizacija različitih aktivnosti. Želja nam je održati standarde koje bi željeli svojim najdražim - kazala je Anela Delić, socijalni pedagog.

Kapacitet Staračkog doma je do 50 korisnika, a plan je zaposliti do 20 radnika.

Više o:

Maglaj