ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Besplatni pregledi kože

S današnje pres-konferencije: Prijave se primaju od danas do petka

Piše: E. D.

21.5.2018

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica (KBZ), a povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože, organizira besplatni pregled na melanom kože. 

Prijave na besplatni pregled primaju se od danas pa sve do petka u terminu od 8 do 15 sati na broj telefona 032/448-001 ili na email [email protected]. Pregledi će biti obavljani u prostorima INZ-a u zgradi Poliklinike kod stadiona Bilino Polje u Zenici.

Povodom toga danas su predstavnici INZ-a i KBZ-a održali pres-konferenciju na kojoj su najavili ovu akciju. Kako je kazala prim. dr. Samira Dajić Hrvanović, subspecijalista dermatološke onkologije iz KBZ, cilj je educirati pacijente o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu i štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje.

- Pregleda se kompletna koža i, ukoliko utvrdimo da se kod nekoga nalazi sumnjiva promjena, taj pacijent bit će upućen na plastičnu hirurgiju. Na taj način pacijentu možemo sačuvati život. Svrha ovih pregleda je da damo pacijentima uputstva kako da sačuvaju svoju kožu jer ponekad je kasno kad se već nešto pojavi na koži – kazala je Dajić Hrvanović.

Preglede će vršiti četiri dermatologa iz KBZ-a. organizatori su pozvali građane Zenice i drugih općina u ZDK da se prijave i obave besplatan preventivni pregled.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.