ZENICA

Rušenjem baraka u Banlozima osam porodica ostaje bez krova nad glavom

U kampu borave i porodice s malom djecom

D. Pa.

23.5.2018

Članovi Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice susreli su se s predstavnicima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada.

Tom prilikom razgovarali su o najavi iseljenja romskih porodica iz kampa u Banlozima, koji se tokom ove godine treba rušiti radi izgradnje glavnog gradskog kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda na ovom lokalitetu.

Kako su kazali iz Udruženja, u ovom kampu osam romskih porodica živi na rubu egzistencije i bez riješenog stambenog pitanja. Prema njihovim informacijama, u petak, 25. maja, iz Gradske uprave najavljuje se rušenje prvih baraka.

- Smatramo nedopustivim da u 21. stoljeću romske porodice budu izbačene na ulicu, odnosno da ostanu bez krova nad glavom. Ove porodice imaju i malu djecu, koja u najvažnijem periodu psihofizičkog razvoja moraju imati uvjete za život, školovanje i pravilno formiranje ličnosti – navodi se u saopćenju.

Apeliraju na Gradsku upravu i gradonačelnika Fuada Kasumovića da ne dopuste rušenje baraka prije nego što im bude osiguran alternativni smještaj, najavljujući i moguće proteste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.