BREZA

Učenici Područne škole Kortnik prvi put imaju fiskulturnu salu

Mališani fiskulturnu salu doživjeli kao igraonicu

A. KOVAČEVIĆ

29.5.2018

Učenici Područne škole u selu Kortnik kod Breze, koja pripada Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić”, nedavno su dobili fiskulturnu salu pa sad njih 29 nastavu tjelesnog ne pohađa više u učionicama. S djecom iz obližnjih sela rade učitelj Mirnes Kovačević i učiteljica Alma Sokić, a nastava se odvija u kombiniranim odjeljenjima.

 Dvije učionice

U prvom razredu je pet, u drugom i trećem po deset, a u četvrtom četiri đaka. Nastava se izvodi u dvije učionice, a učitelji daju sve od sebe da djeca ne osjete nedostatak bilo čega.

- Prije svega, izazov je raditi u područnoj školi i izvoditi nastavu u kombiniranim odjeljenjima. Traži se dosta odricanja, dosta kreativnosti da bi se pronašli pravi modeli kako realizirati nastavu. Učenici do sada nisu imali fiskulturnu salu, a imali smo jednu neiskorištenu prostoriju za to. Kad smo kolegica i ja predložili roditeljima ideju da bismo mogli napraviti salu, oni su nas podržali. Zajedničkim trudom i sredstvima uspjeli smo – kaže Kovačević.

Učiteljica Sokić ističe da učenici nisu znali šta je fiskulturna sala i, kad su prvi put ušli u nju, doživjeli su je kao neku igraonicu.

Ne zaostaju

- Bez obzira na sve, učenici ove škole nikada, pa ni sada, ne zaostaju u znanju za učenicima iz većih škola. Oni su u ovim učionicama u zimskom periodu imali i tjelesni odgoj, a u proljeće i jesen smo izlazili u dvorište – govori Sokić.

Objekt pripada Rudniku

Objekt u kojem je smještena ova škola, u vlasništvu je Rudnika mrkog uglja “Breza”, ali je podrška Općine i same Uprave škole područnim školama veoma bitna.


- Mi radimo uređenje i sve što je potrebno u dogovoru s Rudnikom i Općinom. Uvijek smo otvoreni za saradnju s roditeljima i radimo na tome da učenicima u područnim školama ništa ne nedostaje – istaknula je direktorica škole Mersiha Dinar-Šehić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.