PROMOCIJE

U Žepču predstavljena knjiga "Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba"

Fena

3.6.2018

Knjiga "Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba" autora Željka Garmaza svoje prvo predstavljanje imala je u Žepču, rodnom mjestu ovog bosanskog franjevca koji je tokom strašnih događaja u Ruandi u posljednjoj deceniji XX stoljeća spasio desetke hiljada života tamošnjih stanovnika.

O knjizi su govorili autor Željko Garmaz iz Osijeka i hrvatski misionar u Ruandi, fra Ivica Perić, koji je nastavio djelo koje je u tom mjestu započeo fra Vjeko te moderator Brane Vrbić.

Ova knjiga je prvo cjelovito biografsko-publicističko djelo na hrvatskom jeziku koje nam govori o fra Vjekinu životu, ali i historiji i događajima u Ruandi, gdje se u devedesetim zbio jedan od najstrašnijih genocida u XX stoljeću. Knjiga je napisana kao svojevrsni mozaik fra Vjekina života čije slagalice kroz svoja sjećanja, intimne ispovijedi i razmišljanja iznose brojni fra Vjekini prijatelji, porodica, franjevačka subraća, hrvatski misionari u Africi, ali i ljudi kojima je fra Vjeko lično spasio život tokom pokolja u Ruandi.

Fra Ivica Perić, rodom iz Čubrena kod Kiseljaka, koji je u Afriku stigao 1990. (Ugandu) a od 2003. djeluje u Kivumu, je naglasio da se i danas u Hrvatskoj i BiH premalo zna o fra Vjeki.

- Više o njemu znaju u Kanadi, Engleskoj, Francuskoj…. Bivši novinar BBC-a u vrijeme genocida u Ruandi i ''The Washington Posta'' Dejvid Belton (David Belton) napisao je iznimno čitanu knjigu na engleskom jeziku i potpisao scenarij za film snimljen o fra Vjeki. Zbog svega toga je naročito važno pojavljivanje ove knjige na hrvatskom jeziku- kazao je fra Ivica Perić.

Govorio je također o svom prijateljstvu s fra Vjekom, koje seže u 1981. godinu, o zajedničkim akcijama i pomoći unesrećenim tokom genocida, a potom i tokom osvete pobjednika u ruandskom krvoproliću, te o fra Vjeki kako ga je on doživio i vidio.

Osvrnuo se i na to kako danas živi Ruanda i Kivumu, te predstavio srednju obrtničku i tehničku školu i vrtić u tom mjestu koji se nalaze u sklopu Centra "Otac Vjeko".

Moderator predstavljanja Brane Vrbić je podsjetio i na dio knjige koji pokazuje kako je "Nebo i ovaj put interveniralo i molilo ljude da se preobrate, da se izbjegne strašni genocid u Ruandi".

Naime, 1981. dogodila su se Gospina ukazanja u Kibehu u Ruandi. Proročanstvo Djevice Marije o genocidu 1994. godine jedno je od glavnih razloga zašto je Katolička crkva usmjerila veću pažnju na ukazanja u Kibehu. U novembru 2001. godine službeno su priznata ukazanja Djevice Marije viđena očima triju vidjelica: Alphonsine Mumureke, Anathalie Mukamazimpaka i Marie-Claire Mukangango-podsjetio je Vrbić.

Željko Garmaz je u kratkim crtama podsjetio na historiju Ruande, naročito odnose dva naroda Tutsija i Hutua, te na događaje kada je u tri mjeseca 1994. godine na najsvirepiji način ubijeno oko milion Tutsija i umjerenih Hutua. Spomenuo je potom i osvetu Tutsija koja je uslijedila u godinama nakon što je ovaj narod preuzeo vlast ponovno u Ruandi.

Autor je istaknuo da je od jednog medenog mjeseca u Africi 2007. godine Providnost počela pisati jednu sasvim drugu priču. Nsimr nn i njegova supruga Maja upoznali su djelo fra Vjeke Ćurića i postali veliki podržioci izgradnje Centra otac Vjeko i širenju istine o grandioznom djelu franjevca iz Osove kraj Žepča.

U svojoj knjizi želio je prikazati fra Vjeku iz prve ruke od dječačkih dana, do kraja njegova ovozemaljskog životnog puta 31. januara 1998. u glavnom ruandskom gradu Kigaliju. Puno je tu zanimljivih svjedočanstava koje su u knjizi ispričali don Danko Litrić (misionar od 1981. godine u Ruandi), don Sebastijan Marković (uz kraće prekide od 1984. do 2015.), kao i fra Ivica Perić, brojna i vrijedna pisma sačuvana u pismohrani fra Vjekina dragog prijatelja Ante Prgometa…

 -Knjiga koja je pred nama, najvažnija je dosad ispričana priča na našem jeziku o genocidu u Ruandi i čudesnom 15-godišnjem djelovanju u toj zemlji našeg misionara ondje... čista hagiografska priča suvremenog doba- napisao je u svom predgovoru književnik i književni kritičar Željko Ivanković.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Josip Tirić, nastavnik  Muzičke škole Katarina Kosača Kotromanić.

Okupljeni posjetioci su mogli vidjeti i portret fra Vjeke Ćurića (koji je na naslovnici knjige - rad poznatog australskog slikara hrvatskih korijena Ćarlsa Bilića (Charlesa Billicha), koji će biti poklonjen Spomen sobi fra Vjeke u župi Osova.

Pokrovitelj ovog događaja je bila Vinarija "Povratak" iz Žepča.

 

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.