ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: U kompaniji ''ArcelorMittal'' potpisana tri ugovora ukupne vrijednosti skoro 8,5 miliona KM

S današnje ceremonije

E. D.

7.6.2018

U prostorijama kompanije ''ArcelorMittal'' Zenica danas je održana ceremonija potpisivanja tri ugovora čija je ukupna vrijednost skoro 8,5 miliona KM.  

Ugovor za projekt ugradnje drugog hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija na sinter-mašini br. 6 vrijedan je pet miliona KM i završetak njegove realizacije očekuje se u maju 2019. godine. Kako je istaknuto, time se zadržava započeti kurs i nastavlja realizacija projekta s kompanijom "FLSmidth" iz Danske, koja je prošle godine u zeničkom ''ArcelorMittalu'' pustila u rad prvi hibridni filter na svijetu.

- Realizacijom i ovog projekta, kao i prethodnog, emisije prašine bit će smanjene ispod 10 mg/Nm3, što je povoljnije i od evropskih normi. Podsjećamo, zakonska granica u BiH iznosi 50 mg/Nm3 i ovi filteri osiguravaju znatno povoljnije stanje nego što je to propisano domaćom legislativom – rečeno je na današnjoj ceremoniji.

Osim ovog, potpisan je i ugovor za ugradnju novog i nadogradnja postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak iz postrojenja ''ArcelorMittal'' Zenica. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 900.000 KM, a završetak realizacije se očekuje do kraja ove godine.

Također, potpisan je i ugovor za ugradnju druge linije u Tvornici građevinske armature u pogonu Valjaonice. Ovaj projekt vrijedan je 2,52 miliona KM, a završetak njegove realizacije očekuje se u januaru 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.