USPJESI

Faris Muratović osvojio vrijednu nagradu: Zeničanin treći najbolji govornik na svijetu

Muratović: Iznosili smo argumente pred sudom za fiktivni slučaj

E. DRAGUNIĆ

9.6.2018

Faris Muratović (22), student treće godine Pravnog fakulteta u Zenici, treći je najbolji govornik na svijetu. Ovu veliku nagradu osvojio je na svjetskom takmičenju u simulaciji suđenja iz međunarodnog krivičnog prava, koje se od 27. maja do 1. juna održalo u Hagu. 

 Jaka konkurencija

Vrijedno priznanje Muratović je dobio u konkurenciji 65 univerziteta iz cijelog svijeta, nastupajući u timu zeničkog Pravnog fakulteta, jedinog tima iz Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom svjetskom takmičenju. U razgovoru za “Avaz” mladi Zeničanin kaže da je presretan i počastvovan što je u tako jakoj konkurenciji osvojio visoko trećo mjesto.

- Svaki tim imao je tri predstavnika, za odbranu, tužilaštvo i predstavnika za žrtve. Ja sam bio predstavnik za žrtve. Iznosili smo argumente pred sudom za fiktivni slučaj, koji smo dobili nekoliko mjeseci prije ovog takmičenja. Na takmičenju je bilo prestižnih svjetskih univerziteta pa, stoga, možemo reći da smo ostvarili veliki rezultat – kaže Muratović, kome je ovo prva nagrada s nekog od takmičenja.

Takmičenje se, inače, održalo na engleskom jeziku. Zasluge za osvojeno treće mjesto Muratović pripisuje i cijelom svom timu, od kojeg je, kako kaže, imao stalnu podršku.

Kolektivni rad

- Ovu nagradu ne bih dobio da nije bio kvalitetan cijeli moj tim. Ona je rezultat našeg kolektivnog rada i pokazala je kvalitet ne samo našeg tima nego i Fakulteta i Univerziteta – kaže Muratović.

 Tim iz BiH 

Ovo takmičenje nosi naziv ICCMCC 2018., a održano je na Univerzitetu u Lajdenu u Hagu dok su finalne simulacije suđenja održane u poznatoj sudnici Haškog tribunala. Kako su naveli sa Pravnog fakulteta u Zenici, konačni rezultati timova bit će poznati za desetak dana. Tim Pravnog fakulteta u Zenici činili su profesori i asistenti Enis Omerović, Lejla Zilić, Amra Delić i Igor Rimac te studenti Amna Hrustić, Elbisa Halvadžić, Faris Muratović, Amar Delić i Harisa Sadiković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.