ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Djeca i roditelji spriječili uništavanje zelene površine

Stanari više od 30 godina održavaju prostor

Piše: D. PAŠALIĆ

13.6.2018

Mještani naselja Novo Radakovo ne žele parking na mjestu gdje se trenutno nalazi zelena površina, a gdje njihova djeca provode slobodno vrijeme. Svoje nezadovoljstvo iskazali su u protestnom pismu koje su uputili Gradskoj upravi.

Sačuvati igralište

Radove su, prema tvrdnjama mještana, zaustavila djeca, koja se zajedno s roditeljima bore da sačuvaju svoje igralište.

U dopisu Mjesne zajednice Novo Radakovo navodi se da je na ovoj, ujedno i jedinoj zelenoj površini ispred zgrada, postojalo igralište za djecu, a koje su stanari planirali obnoviti uz pomoć Mjesne zajednice i donatora.

- Na već postojećim parking površinama postoji puno slobodnih mjesta, tako da ova gradnja nema svrhu izuzev uništavanja i ovo malo zelenih površina koje stanari više od 30 godina njeguju i održavaju – poručili su mještani Novog Radakova, pozivajući sve mještane i sugrađane, ali i ljubitelje prirode, da im pruže podršku kako bi sačuvali zelenu površinu.

Dodali su da od nadležnih očekuju da razmotre ovaj problem i riješe ga na adekvatan način, tako što će reagirati u skladu sa svojim mogućnostima i riješiti ovaj problem koji je od velikog značaja za mještane Novog Radakova.

Povodom ovih dešavanja, jučer je održan sastanak u Gradskoj upravi, kojem je prisustvovao Adi Salčinović, povjerenik Mjesne zajednice Novo Radakovo.

Postignut kompromis

Na sastanku je postignut kompromis i to da će će na spornom mjestu biti zadržan drvored i dio zelene površine na kojem će biti postavljene klupe za sjedenje.

- Također, prema zahtjevima stanara, smanjen je broj parking mjesta u odnosu na broj planiran prvobitnim projektom – kažu iz Gradske uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.