RAMAZANSKI BAJRAM

Bajram dođe, mirišu avlije: Hiljade Zeničana klanjalo bajram-namaz

Bajram-namaz u Zenici ( B. Mahmić)

D. PAŠALIĆ

15.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Sa izlaskom sunca jutros je nastupio Ramazanski bajram, trodnevni blagdan kojeg muslimani dočekuju u radosti i veselju sa porodicom, komšijama i prijateljima. 

U brojnim džamijama širom Zenice jutros se u 5 sati i 41 minutu klanjao bajram-namaz, a centralna bajramska svečanost za muftiluk zenički upriličena je u Sultan Ahmedovoj, poznatijoj kao Čaršijskoj, džamiji.

Bajram-namaz imamio je i poruku uputio muftija zenički Ejub ef. Dautović, a muftiluk zenički brojnim aktivnostima obilježit će predstojeći ramazanski Bajram.

- Danas je dan radosti, praštanja, međusobne sloge i solidarnosti, općeg izmirenja i međusobnih posjeta. Danas je dan kada obilazimo rodbinu, komšije, prijatelje i bolesne, kaburistane i uz dovu molimo Allaha dž.š. da oprosti našim umrlim i da ih uvede u dženet - poručio je, između ostalog, hiljadama vjernika, ef. Dautović.

Kako to tradicionalno biva svake godine, nakon što je klanjan bajram-namaz, u Uredu muftije upriličeno je čestitanje i prijem zvanica.

Hiljade Zeničana, nakon namaza, radost Bajrama podijeliti će sa svojim najdražima, ali i komšijama, dok će se najmlađi, kao i uvijek, obradovati bajram-bankama.

I ovog Bajrama neizbježno je druženje u Staroj čaršiji, gdje su brojni Zeničani okupirali bašte ugostiteljski objekata da uživaju u ugodnom bajramskom druženju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.