ZENIČKA LJEPOTICA Podignuta početkom 16. stoljeća, među najstarijima na području srednje Bosne

Sejmensku džamiju sagradio oficir janjičarske vojske

E. DRAGUNIĆ
15.06.2018 16:51

Sejmenska džamija druga je najstarija u Zenici, nakon Čaršijske, i među najstarijim je džamijama na području srednje Bosne. Pisanih tragova o njenoj gradnji nema, ali se pretpostavlja, na osnovu predanja, da je sagrađena početkom 16. stoljeća. 

Brojni polaznici

Prema narodnoj predaji, ovu džamiju sagradio je oficir janjičarske vojske sastavljene od pješadije koja se u osmanskom periodu nazivala sejmenima.

U temeljima munare postoji zapis iz 1506. godine koji kazuje da je te godine Čaršijska džamija obnovljena. Zgrada džamije građena je od kamena debljine oko 90 centimetara, a od tesanog kamena sagrađena je munara koja je zbog svojih skladnih proporcija među najljepšima na ovim prostorima.

Od 2001. godine imam u Sejmenskoj džamiji je hafiz Safet ef. Husejnović. U razgovoru za „Avaz“ Husejnović kaže da su, prema tim podacima, 2006. obilježili 500 godina od gradnje džamije. Ovaj džemat danas broji više od 1.000 članova, a pripadaju mu stanovnici naselja Odmut, dio Jalije, Sejmen, Londža i Bilmišće. 

- Kada sam došao u ovu džamiju, imali smo 148 polaznika mekteba, a ove godine bilo je 350 upisane djece. Mektepska nastava odvija se četiri dana u sedmici, a zbog velikog broja polaznika angažiran je još jedan mualim. Naši polaznici osvajaju prva mjesta na mnogim takmičenjima u cijeloj državi i zbog toga smo posebno ponosni – kaže Husejnović.

Ova zenička džamija poznata je i po školi hifza koju je prije 16 godina osnovao hafiz Husejnović i do danas je uspješno vodi.

Poznati alimi

- Do sada je iz naše škole izašlo 20 hafiza, od kojih pet djevojaka. Među njima su poznati alimi, kao što su hafiz Mevludin ef. Dizdarević, imam Ensar džamije, poznati učači Kur'ana poput hafiza Amira Kaknje iz džemata Trgovišće, hafiza Ishaka ef. Efendića iz džamije Novo Radakovo. Zanimljivu situaciju imali smo nedavno, kada je jedan bračni par u isto vrijeme završio hifz pred komisijom, a riječ je o Nijazu i Adisi Aganhodžić, profesorima u Medresi „Osman ef. Redžović“ u Visokom – govori hafiz Husejnović.

U Sejmenskoj džamiji svake godine bude organiziran i kurs sufare za odrasle muškarce i žene, koji je, u proteklih 17 godina, završilo više od 500 polaznika.  

Od 1953. pod zaštitom države

Džamija je renovirana od 1998. do 2001. godine, kada je ojačana krovna konstrukcija, stari crijep zamijenjen je novim, postavljen plafon umjesto lamperije, okrečene su unutrašnje površine, prostor sofa spojen s džamijom u jednu cjelinu, odvojen ulaz za mahfil i učionicu te sagrađena muška i ženska abdesthana s klozetima. Sejmenska džamija od 1953. godine je pod zaštitom države i značajan je kulturno-historijski spomenik.

NA VRH