REKREATIVCI

Maglajlije trčale i tokom ramazana, a trećeg dana Bajrama organiziraju revijalnu trku

Članove grupe „Running – Trčanje Maglaj“ na jednom od zajedničkih treninga

N. BRADARIĆ

16.6.2018

Članove grupe „Running – Trčanje Maglaj“ povezuje prijateljstvo i ljubav prema trčanju. 

Vlastiti tempo

Ove godine učestvovali su na Mostarskom i Banjalučkom polumaratonu te Zeničkom noćnom ceneru. Ono što im slijedi tokom ljeta su utrke u Tuzli, Travniku i Sarajevu, a ujesen Apatinski polumaraton.

Mirza Hodžić rekreativno trči već 15 godina, vozi bicikl, igra košarku i nogomet. Bio je sretan kada je u proljeće zajedno sa svojim prijateljima istrčao Zenički cener.

- U Zenici sam trčao svoj tempo, veliko mi je zadovoljstvo bilo istrčati dionicu i družiti se s ostalim učesnicima. Želja mi je istrčati polumaraton“ - rekao nam je Mirza.

Omer Mulaomerović je trčanjem zarazio sina Farisa (13).

- Prošle godine u Travniku je sa mnom istrčao pet kilometara, a i ove godine imamo namjeru učestvovati. Mlad je za duže dionice, ali pet km za njega je taman - ispričao nam je Omer.

Članovi grupe trčali su i tokom ramazana iako su postili, a dani su bili dugi i vreli. No, kako kažu, kada nešto voliš, onda nije ništa teško.

- Tokom ramazana trčali smo pola sata ili sat nekoliko puta sedmično, a završavali smo pola sata prije iftara. Tokom ramazana trčali smo već 19 dana i uspjeli smo pet kilometara istrčati za 23 minute, što je za amatere dobar rezultat - ispričao nam je Reuf Huseinović.

Članovi grupe „Trčanje Maglaj“ za treći dan Bajrama najavili su revijalnu utrku. Okupljanje je u nedjelju u 7.30 sati ispred spomen-obilježja u ulici Srebreničkih žrtava rata, a plan im je istrčati dva kruga oko Maglaja pa su pozvali sve rekreativce da im se pridruže.

 Istrčao maraton

Među trkačima je i prvi Maglajlija koji je istrčao maraton. Azur Ćušković je u aprilu ove godine istrčao jedan od najpoznatijih maratona u svijetu, onaj u Beču, koji je ove godine organiziran 35. put. Trčanjem se počeo baviti prije četiri godine, kada se prestao aktivno baviti rukometom.

 Udar adrenalina  

- U svim disciplinama u Beču učestvovalo je nešto više od 40.000 trkača, a maraton je trčalo 9.000. Trku sam završio na 3.389. mjestu. U početku me nosio adrenalin, prvih 30 kilometara istrčao sam za tri sata. Onda sam se doveo u situaciju da bi i odustao, pa sam smanjio tempo i ipak završio utrku. Nisam odustao i to mi je satisfakcija da idem dalje - ispričao nam je Ćušković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.