ZENICA

Uskoro formiranje stručnog tima za proglašavanje parka prirode “Babino”

Kod spomenika na Smetovima trebao bi biti izgrađen restoran, vidikovac s teleskopom i pogledom na Zenicu

E. DRAGUNIĆ

20.6.2018

Zenica bi uskoro trebala dobiti park prirode “Babino”, a riječ je o projektu o kojem ideja postoji već 14 godina.

No, nakon što je Adel Sinanović, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, na jednoj od posljednjih sjednica zatražio informaciju o tome dokle se došlo sa postupkom proglašavanja parka prirode, ovo pitanje ponovo je aktuelizirano.

Naseljena mjesta

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK stigao je odgovor da Grad Zenica treba formirati stručni tim, koji će utvrditi detaljan opis područja koje će biti zaštićeno u ovom parku prirode.

Ideja o osnivanju parka prirode “Babino” postoji još od 2004. godine, a autor projekta je poznati zenički ekolog Akif Smajlović. U izjavi za “Avaz” kaže da je ovaj projekt uvršten u Prostorni plan grada Zenica za period 2016. - 2036. godine i da se uskoro, nakon osnivanja stručnog tima, očekuju određene aktivnosti.

- U park prirode “Babina” ušla bi područja Smetova, Kraljevine, Vranice, Lastavice, Pepelara, Rogatke, Bristovca i dolina Babine rijeke s ukupnom površinom od skoro 50 kvadratnih kilometara. Naseljena mjesta ne bi ušla u ovo područje kako bi se mogla i dalje širiti - kaže Smajlović.

Cilj ovog projekta je, kako je rekao Smajlović, promocija planinskog, vjerskog i eko-turizma. Na pola puta prema poznatom izletištu Smetovi bila bi rampa i naplaćivao bi se ulaz. Posjetioci bi imali raznovrstan sadržaj kako bi slobodno vrijeme mogli provoditi u čistoj prirodi.

Drvena džamija

- Na Smetovima, Pepelarima i Bistrovcu planirana je gradnja vikend-naselja. Kod spomenika na Smetovima trebao bi biti izgrađen restoran, vidikovac s teleskopom i pogledom na Zenicu. Na Lastavici, poznatom dovištu, predviđena je gradnja drvene džamije, gdje bi turisti dolazili tokom cijele godine – kaže Smajlović.

Zabranjeni lov, sječa šume...

Prema autorovom projektu, u parku prirode “Babino” bili bi zabranjeni lov, sječa šume i ulazak traktora u šume.

Ovo područje je, kako kaže Smajlović, bogato raznim biljnim i životinjskim vrstama pa tako, između ostalog, tu žive medvjedi, vukovi, lisice, risevi i sve tri vrste otrovnih zmija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.