PROBLEMI Lani evidentirano 2.250 automobila na javnoj zelenoj površini

Zeničani svake godine sve više parkiraju na travi

E. DRAGUNIĆ

Foto: Parkiranje na zelenim površinama najizraženije u ulicama Talića brdo, Travnička cesta, Zukići i Prve zeničke brigade


Broj parkiranih automobila na javnoj zelenoj površini u zeničkim gradskim naseljima i ulicama povećava se iz godine u godinu. Prema podacima Gradske uprave Zenica, u 2016. godini evidentirano je 1.528 parkiranja na javnoj zelenoj površini, a 2017. čak 2.250.

Prekršajni nalog

Kako nam je rekao Haris Pinjić, inspektor za komunalne poslove i ekologiju u Gradskoj upravi, od početka ove godine zabilježeno je 980 nelegalno parkiranih vozila na javnoj zelenoj površini, od čega je podneseno 939 prekršajnih naloga. Propisane kazne za fizičko lice su 40 KM, a za pravna lica 500 KM i za odgovorna lica u pravnim licima 100 KM.

- Stalnim kontrolama inspekcije pokušavamo smanjiti uništavanje javne zelene površine. Mali je broj povratnika u činjenju prekršaja nelegalnog parkiranja na dijelovima javne zelene površine u odnosu na ukupan broj evidentiranih prekršilaca – kaže Pinjić.

Parkiranje na zelenim površinama najizraženije je u ulicama Talića brdo, Travnička cesta, Zukići i Prve zeničke brigade.

Dva redara

- U Zenici trenutno postoje dva komunalno-ekološka redara i četiri komunalna inspektora. Svi oni nailaze na probleme u vezi s komunikacijom s nezadovoljnim građanima, koji budu sankcionirani za svoje nesavjesno postupanje. Broj telefona na koji građani mogu prijaviti nelegalno parkirane automobile na javnoj zelenoj površini je 032/447-727 – rekao je Pinjić.

Broj za prijavu 

Pinić ističe da građani mogu prijaviti nelegalno parkirane automobile na javnoj zelenoj površini na broj telefona 032/447-727. Na taj način će olakšati posao redarima i inspektorima.

Više o:

Zenica Parkiranje
NA VRH

Podijeli članak na