LEGISLATIVA

Policija će biti odvojena od politike, a sigurnost se podiže na viši nivo

E. DRAGUNIĆ

28.6.2018

Zeničko-dobojski kanton trebao bi uskoro dobiti novi zakon o unutrašnjim poslovima. Nacrt ovog dokumenta, koji će u potpunosti zamijeniti dosadašnji iz 2004. godine, naći će se sutra pred Skupštinom ZDK.

Druge namjene

Nikola Arsenić, ministar unutrašnjih poslova ZDK, predstavio je za “Avaz” osnovne karakteristike novog zakona.

- Budžeti Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK bit će razdvojeni pa će Uprava policije ubuduće moći samostalno koristiti sredstva za plaće, materijalne troškove, opremu i druge namjene. Razdvajanje budžeta odvojit će policiju od politike i podići će sigurnosnu situaciju na viši nivo – kaže Arsenić te dodaje da je već nekoliko kantona u FBiH donijelo novi zakon s ovom stavkom.

Novim zakonom jasno su propisane nadležnosti Nezavisnog odbora i Ureda za pritužbe javnosti, koji, također, postaje tijelo Skupštine ZDK, a do sada je bio u sastavu MUP-a ZDK. U sastavu ovih tijela neće više biti policijskih službenika.

Šest mjeseci

- Predviđeno je da ministar, uz saglasnost Vlade ZDK, u roku od šest mjeseci donese novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, jer će razdvajanjem budžeta u Upravi policije biti osnovan odsjek za računovodstvo. Osim toga, stupanjem na snagu ovog zakona članovima Nezavisnog odbora i Ureda za pritužbe javnosti imenovanih iz reda uposlenika Uprave policije prestaje mandat – rekao je Arsenić.

Javna rasprava

Ukoliko bude prihvaćen, nacrt ovog zakona naći će se u javnoj raspravi, čije će trajanje odrediti Skupština ZDK. Novi zakon stupit će na snagu osam dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama”, a član koji tretira razdvajanje budžeta, primjenjivat će se od januara 2019. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.