ZENICA Lokalna akcijska grupa „Babinci 100 %“ organizirala okupljanje

Malinari traže proglašenje stanja elementarne nepogode

D. PAŠALIĆ
29.06.2018 07:01

Zbog teške situacije koja je zadesila malinare u BiH, pa tako i na području Zeničko-dobojskog kantona, jučer je Lokalna akcijska grupa "Babinci 100 %", u suradnji s drugim udruženjima na nivou Kantona, organizirala okupljanje.

Ogromne štete

Na sastanku je postignut dogovor da malinari upute apel za proglašenje stanja elementarne nepogode i to vladama Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, kako bi im refundirali gubitke.

Kako su poručili jučer iz sale Gradskog vijeća Zenice, situacija je alarmantna i malinari se nalaze u ozbiljnoj situaciji jer trpe ogromne materijalne štete. Prema riječima Mevludina Šabića, koji je govorio u ime organizatora, okupljanjem žele riješiti probleme malinarstva.

- Nažalost, nemamo krovnu organizaciju koja će nas izvesti na pravi put. Svi se igraju s nama, a politika nas šuta kao loptu. Napadamo otkupljivače, bavimo se pogrešnim stvarima, a jasno je kako je najveći krivac za ovo stanje vlast i država koja kontrolira kako otkupljivače tako i nas – poručio je Šabić.

On ističe da je problem malinarstva na nivou cijele države, a ako nadležni što prije ne poduzmu konkretne mjere, doći će do ozbiljnih posljedica.

- Ako država ne bude imala razuma i ne prepozna problem, garantiram da će se najveća poljoprivredna grana u BiH, koja je hranila 100.000 porodica, ugasiti – kaže Šabić.

U ime malinara iz Visokog govorio je Haris Dervišević, koji je prezentirao podatke da je u Visokom 750 domaćinstava zasadilo oko 1.500 dunuma maline.

Konačan broj

- To su podaci registriranih malinara, ali ovo nije konačan broj.  Nažalost, počelo se igrati s nama, radnicima i poštenim ljudima. Ne treba kriti da je maline zasadio svako. Međutim, ispaštamo mi kojima je to jedini izvor zarade – poručio je Dervišević.

Slab odziv

Alija Arnaut iz Zenice nije krio razočarenje slabim odzivom malinara, kazavši da se ljudi ponašaju kao da je sve uredu.

- Ovo je žalosno, da je sala poluprazna. Ja sam lično išao s ljudima i bezuspješno pokušao ujediniti malinare iz cijele BiH. Obišli smo sve, a dobili veliko ništa – poručio je Arnaut.

Tagovi

Zenica Malinari
NA VRH