ZENICA

Mokušnice i Radakovo čekaju neko novo proljeće?

D. Pašalić

Piše: D. PAŠALIĆ

1.7.2018

Dugogodišnji problem brojnih mještana Mokušnica sa dotrajalim pločnicima ispred stambenih zgrada, koji predstavljaju svakodnevnu opasnost za građane, trebao je biti riješen početkom proljeće, međutim, od pompezne najave Gradske uprave ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.  

Ogorčeni mještani

Osim na Mokušnicama, projekt izgradnje novog trga i zamjene pločnika najavljen je i u Radakovu, također, početkom proljeća, međutim, iako je već prošlo proljeće, a ljeto uveliko stiglo, za sada nema nikakvih naznaka da će Grad ispuniti data obećanja.

Vidno ogorčeni mještani Mokušnica, koji se svakodnevno suočavaju sa dotrajalim i poplavljenim pločnicima, ne kriju razočarenje što obećanje nije ispunjeno.

- Ovo je problem sa kojim se godinama susrećeom. Nemoguće je proći ovuda od bara, dotrajalih pločnika, često i zapnemo, uprska nas voda, automobili zapinju za ploče – opći haos – kažu mještani.


Ne kriju da im je paradoksalno što nadležni u Gradskoj upravi asfaltiraju isključivo ruralna područja, dok imaju ruglo u centru grada.

- Ako treba, spremni smo mi platiti, samo da se ovo konačno riješi - komentirali su ogorčeni mještani Mokušnica tokom naše posjete.

Ostaje misterija da li su Mokušnice i Radakovo "pali" u drugi plan jer je Adnan Zuban, vijećnik u Gradskom vijeću Zenice, inače dobar prijatelj sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, najavio rekonstrukciju Trga žrtava fašizma u Crkvicama.

Nagrada za odanost

Hoće li na listu prioriteta trg u Crkvicama, kao nagrada za odanost Kasumoviću, ostaje da se vidi. Sudeći po trenutnoj situaciji, Mokušnice i Radakovo, ipak, će morati sačekati novo proljeće.

Bez zvaničnog pojašnjenja

Sa ciljem da dobijemo i zvanično pojašnjenje zašto još nikada nisu počeli radovi na rekonstrukciji trgova, poslali smo upit Gradskoj upravi.

Međutim, i nakon više od mjesec dana od upita nismo dobili odgovor. Pokušali smo telefonom kontaktirati Sabiru Helvida u Službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, ali je nismo uspjeli dobiti na telefon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.