ZENICA

Učenici će u novu zgradu prijeći tek u drugom polugodištu

Na gradilištu se odvija prva faza radova koja podrazumijeva grube radove od temelja do krova

E. DRAGUNIĆ

3.7.2018

Izgradnja nove centralne škole OŠ „Hasan Kikić“ u Tetovu kod Zenice uveliko je u toku. Ekipa „Avaza“ posjetila je jučer ovo gradilište gdje se odvija prva faza radova koja podrazumijeva grube radove od temelja do krova.

 Tenderska procedura

Podsjetimo, u aprilu 2016. godine u jednoj učionici obrušio se plafon, nakon čega je veći dio škole proglašen nesigurnim za boravak. Od tada se nastava odvija u improviziranim učionicama. Nakon više odlaganja, izgradnja potpuno nove školske zgrade počela je krajem marta. Cijeli projekt finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sa 2,5 miliona KM, a implementator je UNDP.

Kako nam je ispričala Hasna Alihodžić, direktorica OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo, prva faza radova trebala bi biti gotova do kraja ovog mjeseca, a još se ne zna kada će početi druga.

- Sve je spremno za drugu fazu, samo se čeka da novac bude prebačen. Za tendersku proceduru potrebno je oko mjesec, tako da bi već trebalo krenuti u taj proces. Druga faza podrazumijeva unutrašnje uređenje, malterisanje, elektro i vodovodne instalacije, odnosno opremanje zgrade, kako bi djeca mogla useliti – kaže Alihodžić.

Nova zgrada imat će osam učionica, dvije višenamjenske prostorije, informatički kabinet, prostor za biblioteku, upravne prostorije i kotlovnicu. S obzirom na to da će biti sastavljena sa salom za tjelesni i zdravstveni odgoj, bit će izgrađene i nove svlačionice.

 Druga faza

Centralnu školu OŠ „Hasan Kikić“ u Tetovu pohađa skoro 350 učenika, a ukoliko na vrijeme krene druga faza radova, nastava u novoj školskoj zgradi mogla bi početi tek u drugom polugodištu školske 2018./2019. godine.

 Osigurana 1,2 miliona KM

 Kako nam je rekao Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, za drugu fazu radova koja će koštati 1,2 miliona KM osiguran je novac.

- Preostaje nam još unutrašnje uređenje, odnosno finalni radovi. Tender ćemo ubrzo raspisati, tako da bi radovi mogli odmah početi nakon što završi prva faza – rekao je Sinanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.