MARŠ MIRA

I Maglajlije će odati počast žrtvama srebreničkog genocida

Almir Hadžisalihović i Enes Mujanović

N.Br.

4.7.2018

Članovi Kluba prijatelja Srebrenice Tešanj u jutarnjim satima u srijedu su organizirano krenuli put Memorijalnog centra Potočari kako bi s ostalim učesnicima "Marša mira 2018" 11. jula prisustvovali kolektivnoj dženazi žrtava srebreničkog genocida.

Među njima su i trojica Maglajlija, Amer Ahmetagić, Kenan Mutapčić i Omar Mačković.

- Želja za učešćem na "Maršu" postoji dugi niz godina, ali nekada je bilo teško uskladiti privatne i obaveze na poslu. Ove godine sve se nekako 'poklopilo' i odlučili smo da s našim prijateljima iz Tešnja krenemo put Potočara. Uspostavili smo s njima i lijepu saradnju i mogu reći da su nas objeručke prihvatili. U duši mi nije lahko, ali bit će ovo još jedno veliko, životno iskustvo - ispričao nam je Amer.

Pun emocija bio je i Kenan Mutapčić.

- Oduvijek sam želio prepješačiti put do Potočara. Kolege iz firme su mi izašle u susret, pa ću godišnji odmor iskoristiti da budem učesnik "Marša mira" - rekao nam je Kenan.

Od iskusnijih učesnika „Marša mira“, Amer, Kenan i Omar saznali su šta ih to očekuje tokom višednevnog pješačenja.

- Prijetlji iz Tešnja prenijeli su nam svoja iskustva jer za sedam dana treba prepješačiti oko 220 kilometara. Rekli su nam da fizički i nije toliko teško, ali da se psihički dobro pripremimo - dodao je Kenan. 


Želja im je naredne godine organizirati odlazak i iz Maglaja.

Amer, Kenan i Omar ispričali su nam da će nakon ovog, kako su ga nazvali velikog životnog iskustva, učiniti sve da se već naredne godine i iz Maglaja organizirano krene put Srebrenice i Potočara prema uzoru na brojne druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Inače, osim njih trojice, u utorak su još dvojica Maglajlija krenula put Memorijalnog centra Potočari. Almir Hadžisalihović i Enes Mujanović pješice su krenuli iz Maglaja put Nezuka, gdje će se 8. jula priključiti ostalim učesnicima pohoda ''Marš mira 2018''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.