ZENICA

Cilj nam je da tokom ljeta u kampu bude još više djece

D. PAŠALIĆ

4.7.2018

Savez izviđača grada Zenica (SIGZ) i ovog ljeta će u svom kampu na Boračkom jezeru nastaviti dugogodišnju tradiciju i realizirati tri velika projekta.

Brojni volonteri

Prema riječima Edina Šarića, predsjednika Saveza, jedan projekt je već iza njih u okviru kojeg su ugostili štićenike JU „Dom porodica Zenica“.

- Naši gosti bili su 35 štićenika i 15 članova osoblja ustanove „Dom porodica“ iz Zenice, koja brine o djeci bez roditeljskog staranja. U okviru projekta "Ljeto pod zvijezdama" angažirali smo 20 naših volontera, a djeca su završila petodnevni boravak - kaže Šarić.

Nakon uspješno realiziranog prvog, u kampu je počeo drugi projekt Škola za mlade izviđačke lidere, koja će trajati sve do 14. jula.

- U okviru škole, tačnije 5. jula, počet će i prva, desetodnevna, smjena projekta "Izviđačko ljetovanje - Boračko jezero 2018", koji će biti organiziran u četiri smjene po 10 dana, devet punih pansiona - govori on.

Treći projekt Interetnički ljetni kamp "Savršen svijet" počinje 23. jula, a Šarić očekuje učešće oko 230 izviđača.

- Od tog broja će oko 150 biti izviđači iz Zenice i partnerskog Odreda izviđača "Mladen Stojanović" iz Prijedora, dok su ostali učesnici naši prijatelji iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore - ističe Šarić.

Nakon što izviđači završe ljetovanje u četiri smjene, od 9. do 15. avgusta, u "sportskoj smjeni" na Boračko jezero stići će i mladi zenički sportisti.

Očekuje se dolazak članova Odbojkaškog kluba "Ruki-Čelik", Taekwondo kluba "Start" i drugih organizacija koje su izrazile interes da provedu ljeto na Boračkom jezeru.

- Time bi se naše glavne aktivnosti tokom ovog ljeta i završile. Krajem avgusta planiramo i učešće naših starijih izviđača u aktivnostima koje zovemo "Nema zime kraj jezerske klime" - najavljuje on.

Ustaljen broj

Na kraju ne krije kako im je cilj da tokom ljeta u kampu imaju i više djece, jer u jednoj smjeni mogu ih primiti od 250 do 300.

- Unazad dvije godine taj se broj ustalio na oko 700 te još oko 150 volontera i drugih članova osoblja - zaključio je Šarić.

Putuju u Makedoniju

Šarić najavljuje da će 10 članova SIGZ-a od 14. do 22. jula učestvovati i na Smotri izviđača Makedonije na Ohridskom jezeru.


Posebno ističe da je od 495 članova, koliko broji SIGZ, samo njih 120 punoljetno, napominjući da je time osiguran podmladak i budućnost skautskog pokreta u Zenici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.