ZENICA

Emira Banjić već godinu se bori za posao: Zašto žena ne može biti taksista

Banjić: Neću odustati od svoje borbe ( B. Mahmić)

D. PAŠALIĆ

7.7.2018

Zeničanka Emira Banjić već godinu pokušava ostvariti svoj san - postati prva žena u tom gradu koja se bavi taksi prijevozom. Banjić je samohrana majka dvoje djece. Kćerka se upisala na fakultet, a sin ima devet godina. Žive od 500 maraka alimentacije, od čega školuje djecu, kupuje namirnice, drva... 

- Ovaj posao omogućio bi mi da se brinem i o djeci, jer je fleksibilan – govori ona.

Bez odgovora

Kada je polagala za vozača taksija, nije mogla ni zamisliti da će se morati boriti protiv sistema. Naprotiv, puna entuzijazma položila je ispit, prikupila neophodnu dokumentaciju i nadležnoj gradskoj službi predala papire da dobije dozvolu za rad.

- Međutim, ni godinu nakon što sam predala nisam pozvana da dođem makar na listu čekanja. Dobila sam odbijenicu, pisala sam žalbu, ali ništa. Nisu uzeli u obzir ni to što sam samohrana majka, nezaposlena... - priča vidno razočarana Banjić.

Uvidjevši da posao o kojem je maštala neće biti lako dobiti, ali i zbog saznanja da joj treba veza kako bi došla do dozvole za rad, željela je razgovarati s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

- Poslala sam molbu da me primi na razgovor, ali nakon godinu nikakav odgovor nisam dobila. Razočarana sam u ovaj sistem i lobije. Zar je moguće da je grad toliko zatvoren i nema sluha za slučajeve poput mog - govori ona.

Poštena zarada

Posebno joj je tragično što je nedavno otkriveno da je nekim taksistima taj posao dodatna djelatnost.

- Žrtva sam klasične diskriminacije, jer, da sam muško, vjerovatno bi se drugačije ponijeli prema meni, shvatili bi me ozbiljnije. Ali, neću odustati od borbe da pošteno zarađujem sebi i djeci za život - kaže Banjić.

Nisu omogućili javni poziv 

Fahrudin Brkić (SBB), ministar za prostorno uređenje ZDK, ističe da na području Kantona samo Grad Zenica nije usvojio Prijedlog pravilnika o taksi prijevozu, usklađen sa zakonom o konkurenciji i cestovnom prijevozu putnika.

- Grad Zenica ne omogućava ljudima da se jave na javni poziv, dok ostalih 11 općina radi tako. Pravilnik za bodovanje regulirao bi i situacije kada su u pitanju teži ekonomski slučajevi, poput samohrane majke – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.