ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Odaju počast žrtvama genocida: Zeničani krenuli na "Marš mira 2018"

( D. Jurišić)

D. PAŠALIĆ

7.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Grupa od 23 učesnika krenula je sa Trga BiH, ispred zgrade Gradske uprave, na "Marš mira 2018".  

Zeničani će se 12. godinu zaredom svojim učešćem u pješačkom pohodu, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice - "Sigurnosne zone UN-a", pridružiti hiljadama ljudi iz cijelog svijeta koji na ovaj način odaju počast žrtvama genocida.

Prema riječima Sinana Gluhića, vođe "Marša" iz Zenice, ponosan je što je iz godine u godinu broj učesnika veći.

- Želimo biti dio kolektivnog sjećanja, prenosimo glas mira i ne želimo ovo zaboraviti. Želimo se suosjećati s preživjelima i ovim maršom ponoviti zahtjev svih porodica žrtava da pravda mora stići one koji su činili nepravdu - kaže Gluhić.

Među učesnicima koji su krenuli put Nezuka je Kanita Šabanović (21) iz Lucerna, koja je stigla u Zenicu da bi učestvovala na ovogodišnjem "Maršu mira".

- S obzirom na to da sam odrasla u Švicarskoj, htjela sam sve to lično vidjeti i naučiti neke stvari. Korak po korak, svi ćemo doći na našu destinaciju. Moja mama je iz Kozarca, gdje je počinjeno dosta zla, a sve više pratim Srebrenicu i teško je sve to gledati te  moramo na ovaj način držati Srebrenicu dalje od zaborava - izjavila je Šabanović.

I Juso Ikanović je stigao iz Ljubljane kako bi učestvovao u pohodu, a kao 69-godišnjak bit će najstariji učesnik pohoda iz Zenice.

Podsjetimo, učesnici ovogodišnjeg "Marša mira" prvi put će se kretati izvornom rutom kojom se kretala Kolona spasa iz Srebrenice ka slobodnom teritoriju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.