USPJESI

Zeničani napravili društvenu mrežu za hafize

Prva stranica društvene mreže Hafizlist.com

D. PAŠALIĆ

10.7.2018

Mladi Zeničani, na čelu s Edinom Ibreljićem, inžinjerom mašinstva i developerom, obznanili su jedinstven projekt u svijetu. Napravili su novu društvenu mrežu, namijenjenu za hafize i one koji uče hifz. Projekt je naišao na odlične reakcije. 

Došao na ideju

Kako je Ibreljić ispričao u razgovoru za “Dnevni avaz”, ideja da kreira novu društvenu mrežu – Hafizlist.com - rodila se iz stalnog druženja s Kur’anom i ljudima koji ga uče.

- Bilo mi je teško potražiti ljude koji uče hifz ili su na tom putu. Na internetu sam tražio takve stranice, da se upoznam s hafizima i učačima, ali ih nisam uspio pronaći. Inače se bavim programiranjem i tako sam došao na ideju da napravim prvu takvu stranicu u svijetu - pojašnjava Ibreljić.

Ne krije da je na putu od ideje do realizacije trebalo uložiti mnogo truda, vremena, dodatnog educiranja…

- Kad sam počeo realizaciju, trebalo mi je više od tri mjeseca da konačno završim projekt. Najveću pomoć imao sam od inžinjera iz “Microsofta”, kome sam platio časove da me poduči stvarima koje ne možete naučiti u BiH – ističe on.


Tim koji je radio na izradi Hafizlist.com

U cijeli projekt uključio je i svoje prijatelje i sugrađane Đenara Terzića, diplomiranog ekonomistu, hafizu Fatimu Gazić i Hamzu Karalića, koji su odgovorni za testiranje stranice, davanje prijedloga za unapređenje, nove opcije, vizuelni izgled stranice…

Pojašnjava da i na ovoj društvenoj mreži, kao i na drugima, možete objavljivati postove, dati komentar, postaviti fotografiju, ubaciti video, slati i primati poruke, koristiti chat… te mnoštvo drugih opcija.

Jedina razlika

Jedina razlika u odnosu na druge je što se mogu registrirati samo hafizi i muridi (osobe koje uče hifz, op. a.), a Ibreljić ne krije da je u cijelom procesu nailazio na dileme.

- Razmišljao sam da li da to uradim, uložio sam svoje slobodno vrijeme, investirao novac, znanje… Na kraju, konačna odluka bila je izreka: “Ako ne živite i ne radite za svoju ideju, radit ćete za tuđu” – kaže na kraju razgovora.

Za dan se registrira 70 korisnika 

Koliko je nova društvena mreža zaživjela, govori podatak da se za samo dan registrira 70 korisnika.

- Najviše ih je iz BiH, ali i iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, a očekujemo ljude iz cijelog svijeta. Za sada smo zadovoljni odzivom i naišli smo na punu podršku kako hafiza u Zenici, tako i hafiza iz regiona – otkriva Ibreljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.