ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Olovo: Srdačan ispraćaj učesnika 14. biciklističkog maratona na putu ka Srebrenici

S.Mi.

10.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Aplauzima, ljubaznošću, trpezom i osvježenjem Olovo je i ove godine dočekalo više od 330 učesnika biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica. Biciklisti iz čak 12 zemalja i ove godine na svom putu nose poruku mira, poruku da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Svi učesnici, kazao je Ermin Lipovača, prvi čovjek ove biciklističke ekspedicije, s radošću svraćaju u Olovo, gdje već tradicionalno imaju najbolji doček i podršku i odakle svi i ove godine nastavljaju posljednju etapu na svom putu do Srebrenice i Potočara, gdje će sutra prisustvovati dženazi i ukopu 35 žrtava srebreničkog genocida.

Mnogi su učesnici na svom putu do Bihaća, odakle je startao i ovogodišnji maraton, prešli puno kilometara, ali je i ovogodišnju manifestaciju bez sumnje obilježio podvig olovskih biciklista koji i ove godine voze relaciju Olovo - Bihać - Olovo - Srebrenica, prevalivši pri tome blizu 1.000 km. Elvedin Karavdić, dijeleći s nama utiske s ovogodišnjeg maratona, napomenuo je da ovu daljinu Olovljani prelaze već sedmu godinu zaredom.

Uz sitne kvarove koji su sastavni dio ovakvog putovanja te uz loše vremenske prilike, posebno jučerašnju cjelodnevnu kišu po kojoj se vozila druga etapa od Jajca do Sarajeva, svi biciklisti uspješno su savladali ovaj dugi put koji će biti krunisan večerašnjim dolaskom u Potočare i sutrašnjom komemoracijom i dženazom žrtvama genocida.

Ugodan je bio razgovor sa 74-godišnjim Bišćaninom Hasanom Čelebićem, kojem je, uprkos lijepom broju godina, kaže, bilo zadovoljstvo biti dio ove veličanstvene manifestacije mira, manifestacije koju uz druženje prate predivni krajolici i divni ljudi zbog kojih se voli i ljubi ova zemlja.

Među ovogodišnjim učesnicima je i grupa od 10 Amerikanaca iz Teksasa, koju predvodi Dežremi Grinvič (Jeremy Greenwich), koji treću godinu zaredom boravi na komemoraciji u Srebrenici.

- Nakon što sam se tokom proteklih godina upoznao s ratnim dešavanjima i stravičnim zločinom nad nedužnim civilima, tu istinu prenosim svojim prijateljima koji su ove godine zajedno sa mnom odlučili biciklima proputovati kroz ovu divnu zemlju da se poklonimo i iskažemo počast nevino stradalima - kazao je ovaj američki državljanin i bosanski ambasador istine.

Divnu su trpezu za bicikliste i ove godine pripremile vrijedne članice dva olovska udruženja žena „Sabina Jamaković“ i „Zeleni Vir“, a njihove su nam predsjednice Nihada Salibašić i Kemala Hodžić kazale da je to najmanje što one mogu učiniti za učesnike ove manifestacije.

Čestitke i osmijesi, klicanje Olovu, ovacije za žene, a potom za načelnika Đemala Memagića, koji se kratko obratio učesnicima, najbolja su potvrda i satisfakcija olovske ljubaznosti i gostoljubivosti.

Prije polaska iz Olova delegacije učesnika, zajedno s općinskim načelnikom, položile su cvijeće na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima na Trgu Senahid Bolić Bolo te i ove godine bacile ruže u Stupčanicu kao znak solidarnosti s porodicom Đogić i počast nevino ubijenoj Arneli Đogić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.