RAZGOVOR

Pripremamo nacrt zakona kojim ćemo zaštititi struku bibliotekara

N. BRADARIĆ

12.7.2018

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nedavno je održana izvještajno-izborna sjednica Skupštine Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine. Za predsjednicu Društva izabrana mr. Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke Maglaj, koja istu funkciju obavlja i na kantonalnom nivou.

Radna grupa

- Ovo jeste čast i za mene i Biblioteku zašto što su ovim priznati naš rad, rezultati i uspjesi, što smo sa malo sredstva i puno dobre volje pokazali kako se mogu uraditi mnogi projekti i održati kontinuitet u radu - rekla nam je u razgovoru Bunjevac-Salkić.

Dodala je da su za kratko vrijeme uspjeli konkurirati projekte na Javni poziv Fondacije za bibliotečku djelatnost i izdavaštvo, a formirana je i radna grupa koja treba sačiniti nacrt zakona o bibliotečkoj djelatnosti na nivou Federacije.

- Želimo kroz zakon zaštititi struku jer smo svjedoci da su diplomirani bibliotekari, magistri ili doktori nauka degradirani budući da se za konkurse za ova radna mjesta vrlo rijetko traže stručni i školovani ljudi. Zbog toga imamo čuvenu situaciju da je teolog zaposlen na mjestu bibliotekara - kazala nam je u razgovoru Bunjevac-Salkić.

Naglasila je da se može prihvatiti situacija da osobe koje su ranije dobile posao u bibliotekama nisu iz struke, ali da imaju stručni ispit. No, ističe, želja im je izmjena zakona u tom pravcu da se prednost prilikom zapošljavanja uvijek daje bibliotekarima.

Tržište rada

- Mislim da nam krovne institucije kao što je Nacionalna biblioteka urušavaju dignitet profesije jer omogućavaju polaganje stručnog ispita svakome. Osoba koja želi da se zaposli u ovoj oblasti može steći certifikat stručno osposobljenog zaposlenika, što stvara pometnju na tržištu rada, jer mnogi miješaju certifikat s diplomom. Degradira se tako i rad Katedre za bibliotečku djelatnost gdje se mnogi školuju za svoj posao - ogorčena je mr. Nina Bunjevac-Salkić.

Brojni planovi

Društvo u narednom periodu očekuje praćenje svjetskih trendova, uključenje u IFLA-u, krovnu bibliotečku organizaciju u svijetu, saradnja s udruženjima iz regiona. Dodaje da je Društvo bibliotekara RS vrlo aktivno, organizira međunarodne skupove sa nekoliko stotina učesnika, a aktivna je i Udruga knjižničara Hrvatske i bibliotekari u Srbiji, dok su u FBiH bibliotekari najčešće inertni.

Osipanje članstva


Prema riječima Bunjevac-Salkić, najesen je u planu organizacija stručnog skupa za bibliotekare iz FBiH.

- Želja nam je omasoviti Društvo i pozvati da se u njegov rad uključe bibliotekari iz školskih, javnih, fakultetskih i univerzitetskih biblioteka. U posljednjih desetak godina članstvo Društva se osipalo, a ni ono samo nije bilo aktivno i radilo na očuvanju digniteta u struci - ističe ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.