ZENICA

SBB inicirao subvencioniranje troškova boravka djece u predškolskim ustanovama

Jasmin Hodžić

Z. K.

13.7.2018

Predsjednik Glavnog odbora SBB-a Zenica, gradski vijećnik SBB-a Zenica te zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmin Hodžić danas je na Gradskom vijeću podnio inicijativu za subvencioniranje troškova boravka djece u predškolskim ustanovama na području grada Zenice. 

- Uzimajući u obzir veoma lošu finansijsku situaciju i veliki broj nezaposlenih roditelja grada Zenice, smatram nužno da Grad Zenica pomogne mladim roditeljima u ostvarivanju što boljih uvjeta za početni stepen jedinstvenog sistema odgoja i obrazovanja naših najmlađih sugrađana. Veliki je broj roditelja čija prosječna mjesečna primanja ne prelaze više od 700 KM, a imaju dvoje i više djece. Veliki je broj i samohranih roditelja, kao i roditelja koji su korisnici pomoći za uzdržavanje - kaže Hodžić.

Dodaje da ima i djece koja koja žive u izuzetno teškim uvjetima, što otežava njihovo predškolsko obrazovanje, a, također, većina majki koje su radno sposobne mora ostajati kod kuće i čuvati djecu jer su troškovi vrtića visoki.

- Ovom inicijativom omogućio bi se boravak većeg broja djece u vrtićima ili predškolskim ustanovama, a time bi se stavili u funkciju i oni vrtići koji trenutno imaju neku drugu funkciju - navodi Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.