ZAVIDOVIĆI

Speleokamp "Tajan 2018": Istraživanja dala rezultate, otkriveni novi objekti i endemske vrste

A.Memišević
17.07.2018 14:32

Speleokamp, koji je trajao proteklih desetak dana, organizirao je Sportski istraživački klub "Atom" Zavidovići u saradnji sa upraviteljem Spomenika prirode "Tajan", Šumskog privrednog društva ZDK. 

U istraživanjima je učestvovalo ukupno 36 istraživača iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Kaknja, Rume, Visokog, Banje Luke, Tuzle, Žepča, Banovića i Zavidovića.

Ovogodišnji kamp podržali su Općina Zavidovići i Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta ZDK.

Saznajemo da je istraživački dio speleoloških aktivnosti realiziran, iako ne u potpunosti. Naime, planirano istraživanje speleološkog objekta Odušak u Suhoj onemogućeno je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

- Nažalost, tročlani istraživački tim koji je trebao nastaviti istraživati od najdalje dosegnute tačke, 230 metara od ulaza, spriječeni su u nakani. Naime, na oko 40 metara od ulaza, speleolozima se ispriječio sifon uzrokovan dugotrajnim kišama. Planirana su daljnja vikend-istraživanja, nadati se, sušnijem avgustu i septembru ove godine - potvrđuje Emir Balić iz "Atoma".

Kiša ipak nije spriječila ostala istraživanja prostora Spomenika prirode "Tajan".

Speleoronilačka ekipa iz DDISKF Zagreb uradila je više zarona u teškim uvjetima pri visokom vodostaju. U pitanju su bile istražne i pripremne radnje za produžetak zaronskih cijevi u izronu Suhe s ciljem produžavanja cijevi za crpljenje vode za vodosnabdijevanje Zavidovića tokom sušnih mjeseci.

Biospeleološka ekipa je istraživala na prostoru Suhe, Srednje stijene, Ponijera i Tajašnice, speleološki objekti Lukina pećina, Pećina u Srednjoj stijeni, Pećina u Suhoj, Kanal, Ledeni ponor, Rikverc, Jama Atom, Ukrasna pećina, Pećina ZA014, Pećina u Dubokoj Tajašnici, Pećina pod kamenim mostom u Suhoj i Pećina pored kamenog mosta u Suhoj. Rezultati potvrđuju da bi se broj novih životinjskih vrsta pronađenih na Tajanu mogao povećati. U toku je obrada uzoraka.

Na više lokaliteta, Suha-kamp, Kamenica-vodopad, Stara Kamenica, Kamenic –centar, 14. km, 12. km, Lukina pećina, Ukrasna pećina, rađena je detekcija šišmiša sa BAT DETEKTOROM, a prvi rezultati govore da su registrirane vrste koje nisu ranije zabilježene na ovom prostoru. Kompletni rezultati će biti dostupni nakon računarske obrade snimljenih glasanja šišmiša.

Speleolozi su zbirci speleoloških objekata BiH i SP "Tajan" dodali nacrte još petnovih objekata, Krabiner 1, Karabiner 2 i Ledeni ponor na Ponijerima, Medinu pećinu u Mašici i Prvi ponor u Tajašnici, te dio novih kanala ulaznog dijela Oduška u Suhoj.

NA VRH