ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Farma magaraca u Zavidovićima oduševila goste iz regiona: Alen Jusupović perspektivu vidi u turizmu i proizvodnji hrane

A.Memišević

A.Memišević

18.7.2018

Razvojna agencija Žepče bila jedomaćin četvrtog sastanka projektnih partnera projekta „safEarth“, koji se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. – 2020. godine.  

U sklopu terenskih posjeta, delegacije su obišle farmu magaraca u Zavidovićima.  

U ugodnom, prirodnom ambijentu, dvadesetak gostiju iz Hrvatske, Crne Gore i naše zemlje ugostio je vlasnik farme magaraca Alen Jusupović.

Oduševljenim posjetiocima je u razgovoru istakao kako je njegov projekt dokaz da se u 21. stoljeću, u srcu BiH i Evrope, može živjeti od uzgoja magaraca i proizvodnje ljekovitog magarećeg mlijeka te prirodnih kozmetičkih proizvoda na bazi magarećeg mlijeka.

Sada već poznata, uspješna biznis priča Jusupovića, počinje kupovinom dva magarca, a za samo nekoliko godina došli su do broja od 53 te su proširili poslovanje u raznim oblastima, a prihodi sa farme su jedini izvor primanja za Alena i njegovu porodicu.

- Trenutno je u izgradnji mali restoran sa zdravom hranom, a u budućnosti planiramo i izgradnju etno-sela. Poljoprivreda i poljoprivredni resursi nisu ni pet posto iskorišteni u BiH. Na osnovu vlastitog iskustva, poručujem mladima kako upravo proizvodnja hrane može biti rješenje za otvaranje radnih mjesta za sve koji imaju afiniteta prema poljoprivredi - kaže Alen Jusupović, magistar poljoprivrede i budući doktor nauka. Kaže, kako poticaja za poljoprivredu i male biznise ima.

- Ponekad je papirologija toliko obimna da mnogi odmah odustanu, često su i uvjeti rigorozni pa tako oni koji prvi put apliciraju na takve programe ne ispunjavanju uvjete. Zato je edukacija o poticajima veoma bitna - dodaje Jusupović.

Ovom prilikom Alen Jusupović je istakao kako mu je Razvojna agencija Žepče pomogla na samome početku njegove biznis ideje, uključivši ga u programe edukacije i stručnog savjetovanja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.