ZENICA

Na Medicinskom fakultetu odobren upis još 32 studenta

Interes za upis na ovu visokoškolsku ustanovu najveći je do sada

E. DRAGUNIĆ

19.7.2018


Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici postaje sve popularniji. Otkako je osnovan 2005. godine kao Zdravstveni fakultet, a 2016. preimenovan u Medicinski, interes za upis na ovu visokoškolsku ustanovu u narednu akademsku godinu najveći je do sada.

Popunjene kvote

Kako je za “Avaz” rekao Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta UNZE, na prvom upisnom roku već su popunjene kvote, ali su, nakon sastanka u Vladi ZDK, dobili odobrenje za upis dodatnog broja studenata.

- a Odsjeku opća medicina upisali smo 60 studenata, koliko je i bilo dozvoljeno planom. No, bilo je još mnogo zainteresiranih pa smo, uz saglasnost Vlade ZDK, dobili odobrenje za upis još 32 studenta. Tako će svi oni koji su položili prijemni ispit, dobiti priliku za upis – rekao je Hodžić.

Kvota je popunjena i na Odsjeku zdravstvena njega, gdje je na prvom upisnom roku, također, upisano 60 studenata. Kako nam je rekao Hodžić, na drugom upisnom roku u septembru na ovom odsjeku bit će 18 slobodnih mjesta.

Prepoznat kvalitet

- I mi smo iznenađeni ovako velikim interesom ove godine. Činjenica je da veliki broj mladih medicinara odlazi iz naše zemlje, ali ne mislim da je to razlog za ovako veliki interes za upis na naš fakultet. Mislim da su djeca prepoznala kvalitet i nešto u čemu se mogu naći i biti uspješni u životu – rekao je Hodžić.

 Redovni studij 50 KM, a samofinansirajući 3.000 KM

Na oba odsjeka - opća medicina i zdravstvena njega - upisano je po 30 redovnih studenata koji su bili najuspješniji na prijemnom ispitu. Svi će ostali biti samofinansirajući.

Redovni studij košta 50 KM, a samofinansirajući 3.000 KM godišnje. Studij opće medicine traje šest godina, plus doktorski studij dvije godine, a zdravstvene njege četiri godine, plus jedna godina magisterija, plus tri godine doktorata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.