PROBLEMI 1.200 djece manje

ZDK: Zbog manjka učenika očekivani otkazi nastavnicima, Sindikat tvrdi da će biti zbrinuti

Fena
21.07.2018 14:45

Foto: Arhiv

Osnovne i srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu, kako je ranije u razgovoru za Fenu izjavio resorni kantonalni ministar Mensur Sinanović, naredne će školske godine imati oko 1.200 upisane djece manje nego prošle godine. 

To bi moglo dovesti i do smanjenja broja odjeljenja te samim tim i radnih mjesta, ali predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Dževad Hadžić navodi da je zakonskim i podzakonskim aktima definirano zbrinjavanje mogućeg tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu. To je uređeno i kolektivnim ugovorima.

Mogući tehnolološki viškovi, bilo nastavnog ili nenastavnog osoblja, u skladu s tim procedurama, bit će zbrinjavani i naredne školske godine. Sindikat je s resornim ministarstvom postigao dogovor o upisu učenika u prve razrede srednjih i osnovnih škola te o prosječnom broju učenika u školama. Prosječan broj učenika ne bi trebao proizvesti i veliki mogući tehnološki višak, ali očekujemo da ovih dana, prema Ministarstvu i Sindikatu, sve škole dostave iskazane potrebe za novim radnim mjestima te potrebe za zbrinjavanjem tehnološkog viška. Krajem iduće sedmice tačno će se znati i koje su potrebe za raspisivanjem konkursa za prijem radnika, odnosno koji je to broj nastavnog i nenastavnog osoblja i mogući tehnološki višak - objašnjava Hadžić. 

Ističe kako o mogućem tehnološkom višku govori zato što, prema planovima i Okvirnom programu zbrinjavanja, svi koji budu višak imaju prioritet zapošljavanja u drugim školama u ZDK.

Evidentno je da je oko 1.000 učenika manje, a od toga je veći broj, 936 učenika, manje u srednjim školama. Shodno tome, ni Ministarstvo ni škole ni niko ne možemo utjecati na trendove smanjenja broja učenika i mogućih odjeljenja. To će, vjerovatno, proizvesti i manji broj odjeljenja te mogući tehnološki višak - smatra Hadžić. 

Ukazuje, također, kako u kriterijima za prijem radnika u osnovnim i srednjim školama u ZDK nema više obaveznog intervjua, tako da će konkursna procedura umnogome biti ubrzana i olakšana.

Očekujemo da će konkursi biti raspisani početkom avgusta, što je sasvim dovoljno vremena da se sve procedure završe u propisanim zakonskim rokovima i pravilnicima, podzakonskim aktima. Ukidanjem intervjua, sveli smo na najmanju moguću mjeru utjecaj ljudskog faktora na izbor radnika putem konkursa - podvlači Hadžić. 

Smatra da bi bez posla mogli ostati radnici koji su radili na određeno vrijeme te da se to već dešavalo i prethodnih godina.

Smanjenjem broja učenika nemamo isti broj radnih mjesta. Svaka školska godina donosi manji broj radnih mjesta za radnike na određeno, a tako da će, sigurno, to biti i ove školske godine. Međutim, mi zastupamo sve radnike, neovisno rade li na određeno ili na neodređeno. Sve mehanizme koje imamo i koji su zakonski mogući, koristimo da ugovori radnika koji dugo godina rade na određeno prerastu u ugovore na neodređeno vrijeme. Kroz izmjene pedagoških standarda, a što mi zahtjevamo, ima rješenja i za radnike na određeno - naglašava Hadžić.  

Podvlači kako je maksimalan broj učenika u odjeljenjima - 23. To Sindikat dozvoljava, mada je prema standardima moguć raspon od 16 do 31.

O uvjetima koje su postavili za potpis novog kolektivnog ugovora s Vladom ZDK, da se prvo izjednače plaće u osnovnim i srednjim školama te da se, onda, svima plaća uveća za dodatnih 10 posto, Hadžić navodi kako oni zahtijevaju izjedanačenje prava na prostoru cijele FBiH. 

- Želimo da dođemo do ujednačenih prava za sve prosvjetne radnike i one koji rade u obrazovanju. Mi od tog cilja nećemo odustati. Tražimo ujednačavanje plaća u prosvjeti u visini plaća u FBiH, a što nije slučaj u nijednom kantonu - ističe Hadžić.

NA VRH