VISOKO

Ramić: Na Rome se obraća pažnja samo pred izbore

Piše: N. SMAJOVIĆ

25.7.2018

Visočka romska zajednica, koncentrirana u gradskim naseljima Ljetovik i Križ te prigradskim Muhašinovići i Gračanica, jedna je od brojnijih u BiH, sa skoro 3.000 članova.

Brojni projekti

Svi oni se susreću s brojnim problemima, a o njima, kao i projektima koji bi trebali poboljšati život romske zajednice, razgovarali smo s Ajšom Ramić iz Udruženja „Vaša prava BiH“, partnerskog udruženja UNHCR-a, koje zajedno s Udruženjem „Budi mi prijatelj“ iz Visokog čini velike napore na osiguranju što boljih životnih uvjeta za visočke Rome.

– Problemi su brojni, ali jedan od najvećih je apatridija, odnosno mnogi Romi nemaju dokumente, mjesto prebivališta, državljanstvo… Kroz naš rad se trudimo da ti ljudi napokon postanu vidljivi, sa svim potrebnim dokumentima i papirima. Problemi su brojni, finansijski, zatim problemi socijalne i zdravstvene zaštite te infrastrukturni, poput neuvjetnih ulica i puteva, iako su naselja Križ i Ljetovik samo dvije minute vožnje udaljena od samog grada – pojašnjava Ramić.

Dodaje da je zaposlenost gorući problem, jer je svega pet posto Roma zaposleno i to većinom u komunalnom preduzeću.

– Na Rome se pažnja obrati samo pred velike događaje, kao što su izbori, i mi to želimo da promijenimo, želimo da se na te ljude gleda kao i na sve druge – istakla je Ramić.

Obilazak naselja

Tokom obilaska naselja Križ i Ljetovik uvjerili smo se u probleme s kojima se susreće ova zajednica.

- Najveći problemi su loši putevi, nedostatak rasvjete, ponekad problemi sa strujom, vodom, kanalizacijom – kazala nam je Meliha Agić iz Ljetovika.

Vahida Husić iz naselja Križ dodaje da velike probleme predstavlja nedostatak socijalne i zdravstvene zaštite te, naravno, nezaposlenost Roma.

Dokaz diskriminacije  

Ramić ističe da je jedan od njihovih posljednjih projekata „Rom medijator“ vezan za školsku djecu, no prihvaćen je u samo jednoj osnovnoj školi, što je dokaz diskriminacije.

- Tim projektom u školi će raditi jedno lice obučeno da se stara o romskoj djeci i bude spona između romske zajednice i škole – kazala nam je Ramić.

Vijećnica Romkinja

- Ramić je zajedno s Melinom Pirijom iz Udruženja „Budi mi prijatelj“ pokrenula brojne projekte i inicijative kako bi se poboljšao položaj Roma u Visokom.

- Melina je kao predstavnica romske zajednice ušla u Općinsko vijeće, podnijela brojne inicijative i predstavlja sponu između mog udruženja, romske zajednice i Općine Visoko – kaže Ramić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.