Prosvjetari koji budu tehnološki višak dobit će časove u drugoj školi da popune normu

OBRAZOVANJE Ove godine 1.240 djece bit će manje upisano u škole u ZDK

Prosvjetari koji budu tehnološki višak dobit će časove u drugoj školi da popune normu

Iako će ove godine u osnovne i srednje škole biti upisano oko 1.240 djece manje nego prošle godine, što će smanjiti i broj odjeljenja, nijedan prosvjetni radnik koji je stalno zaposlen neće dobiti otkaz. Ovo je u izjavi za „Avaz“ rekao Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. 

Dobar sistem

Trend smanjenja upisa djece u škole prisutan je već posljednjih 15 godina, tako da svake godine bude profesora i nastavnika kojima se zbog manjeg broja djece smanji norma.

- Niko neće dobiti otkaz. Svi koji budu tehnološki višak imat će dopunjenu normu u nekoj drugoj školi. To je jedan dobar sistem koji nemaju drugi kantoni. Trenutno je 5.300 stalno uposlenih u osnovnim i srednjim školama – rekao je Sinanović.

Međutim, još se ne zna koliko će ove godine biti primljeno prosvjetnih radnika na određeno vrijeme. Tačan broj utvrdit će škole nakon što budu zbrinuti radnici koji su zaposleni na neodređeno vrijeme.

Broj konkursa

- Kad riješimo problem tehnoloških viškova, tek onda ćemo objaviti konkurse. Međutim i broj konkursa svake godine se smanjuje jer je manje djece. Sigurno će se malo manji broj nastavnika i profesora zaposliti ove godine, ali još ne znamo koliko – rekao je Sinanović.

 Sve manje radnih mjesta

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Dževad Hadžić rekao je jučer za naš list da bi do kraja ove sedmice trebalo biti poznato koliko će biti primljeno uposlenika na određeno i u kojem omjeru u odnosu na prošlu godinu.

- Svake godine je manji broj radnih mjesta za nastavnike i profesore na određeno. Mi zastupamo sve radnike, bez obzira na status, tako da ćemo sve zakonske mogućnosti upotrijebiti da oni koji godinama rade na određeno dobiju ugovore na neodređeno radno vrijeme – rekao je Hadžić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH