MAGLAJ

Elvir Hambašić, drvorezbar iz Ulišnjaka: Najviše su tražene bosanske sobe, peškuni, škrabije...

Obrada drveta na tradicionalan način

N. BRADARIĆ

31.7.2018

U Zenici su nedavno potpisani ugovori između Ministarstva za boračka pitanja ZDK i uspješnih kandidata po raspisanom javnom pozivu za Program poticaja samozapošljavanja pripadnika boračke populacije, za koji je iz budžeta za 2018. izdvojeno 1,2 miliona KM.

Među 174 korisnika ugovora, 20 je s područja općine Maglaj. Nakon što je prije nekoliko godina dobio poticaj Federalnog zavoda za zapošljavanje za osnivanje privatne firme „Suvenir“, Elvir Hambašić iz Ulišnjaka kod Maglaja dobio je novi poticaj i to 7.000 KM za proširenje djelatnosti.

Velika želja

Hambašić se više od deset godina bavi obradom drveta na tradicionalan način i tako izdržava peteročlanu porodicu.

Najveći dio posla prilikom finije obrade drveta obavlja po starinski – ručno, međutim, odgovarajuće mašine su itekako važne za pripremu drveta. Jedna od njegovih velikih želja je proširenje proizvodnje, novi asortiman i zapošljavanje barem još jednog radnika.

Drvorezbarija je porodični posao Hambašića, a Elviru pomaže supruga Sanida i djeca Amar i Irma, svi osim male Amne.

- Supruga Sanida bolji je majstor od mene za finije duboreze. Djeca, nakon školskih obaveza, dođu u radionicu i pitaju treba li šta pomoći. Naravno, kada se posao završi, nagradim ih - dodaje Hambašić.

Starinski način

Hambašić tvrdi da rezbareni namještaj nikada neće izaći iz mode, jer uvijek će biti ljudi koji će željeti nešto izrađeno na starinski način. Kvalitetna sirovima je skupa, priča nam, i teško ju je naći. U proizvodnji koristi isključivo drvo oraha, trešnje i javora.

- Tražene su bosanske sobe, peškuni, škrabije, rahle, ukrašeni duborezom. Najviše mušterija imam u Sarajevu, Tuzli, Zenici, a moji suveniri su po cijelom svijetu - dodaje Hambašić.

Postali poslodavci 

Program zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije pokrenut je 2015. i to prvo u poljoprivredi. Zaključno sa ovom godinom direktno će se zaposliti oko 1.000 ljudi, a indirektno broj je i veći jer su neki korisnici u međuvremenu prerasli u poslodavce koji imaju i do deset uposlenih.

Vjera u državu  

- Kada sam se prijavio za samozapošljavanje imao sam vjeru i u sebe i u državu da će pomoći i tako je i bilo. Dobio sam i drugi poticaj, a za ta sredstva planiram uzeti novu kombiniranu mašinu, da ubrzam proces pripreme i obrade drveta za drvorezbariju - ističe Hambašić.



Hambašić: Novi asortiman

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.