ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Radnik ''ArcelorMittala'' Zenica je u dobrom stanju i vratio se na posao

Arhiv

Avaz.ba

31.7.2018

Nakon incidenta koji se dogodio 27. jula 2018. godine u pogonu Visoke peći, iz službe za odnose s javnošću kompanije ''ArcelorMittal'' Zenica javljaju da je radnik N. D., koji je bio prevezen do bolnice na medicinske preglede, otpušten iz bolnice nakon nekoliko sati istog dana i da se već sutradan vratio svojim redovnim aktivnostima.

- On je u dobrom zdravstvenom stanju i nema nikakvih posljedica. Prvobitni rezultati interne kontrole i preispitivanja okolnosti u kojima se desio incident ukazuje na to da su prekršene stroge procedure na tom mjestu koje osiguravaju maksimalnu zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu radnika u Visokoj peći. Nije zabilježen nikakav kvar na opremi ili zastoj u proizvodnom procesu – kažu iz ove kompanije.

Govoreći o ovome, Tahir Šabić, menadžer zdravlja i zaštite, pojašnjava:

- Ovaj slučaj pokazuje da je veoma važno pomno pratiti sve procedure i pridržavati se uputstava. Zdravlje i zaštita svakog radnika je prioritet broj jedan u kompaniji ''ArcelorMittal'' Zenica. Svaki pojedinac je odgovoran i dužan sebi i svim svojim kolegama osigurati prave uvjete. Svaki radnik ima lični detektor plina koji ga upozorava prije nego što bilo koja količina plina djeluje na njega. Obaveza je svakog zaposlenog da se pridržava ovih uputstava. Za rad u pogonima u kojima postoji plin imamo specijalno obučen tim s plinskim respiratornim sistemima s kojima možemo raditi bez obzira na to kolika je koncentracija plina – kaže Šabić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.