ZENICA

Četiri preljeva smanjit će poplave na cestama

Prilikom svake jače kiše svi podvožnjaci postanu neprohodni

E. DRAGUNIĆ

1.8.2018

Svaka jača kiša na području Zenice dovede do začepljenja odvoda i stvaranja vodenih jezera na glavnim ulicama, što opet rezultira saobraćajnim kolapsom u ovom gradu. Najgora situacija je u podvožnjacima koji zbog vode postanu neprohodni.

Normalne kiše

Takvo stanje je godinama, a kako je za „Avaz“ rekao Nedim Šečić, pomoćnik direktora za tehničke poslove preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zenica, tako će biti i dalje.

- Prvi razlog zbog čega je došlo do problema u funkcioniranju odvodnje otpadnih voda su enormno velike padavine u kratkom vremenskom intervalu. Kanalizacioni sistemi u Zenici projektirani su tako da nisu u stanju primiti velike količine oborinskih voda u kratkom vremenskom intervalu. Kad imamo normalne kiše, sistem odvodnje oborinskih voda funkcionira bez problema – kaže Šečić.

Kao drugi razlog za poplavljene ulice Šečić navodi da je u Zenici 90 posto sistema izvedeno kao mješoviti kanalizacioni sistem, što znači da u istu cijev završavaju i oborinske i fekalne vode.

- Takav sistem je izveden i projektiran prije više od 50 godina. Najmanji problem je treći razlog, a to je dotrajalost tog sistema gdje na određenim lokacijama dolazi do začepljenja i to su problemi koji se interventno rješavaju – kaže Šečić.

Rasterećenje kolektora

- Problem funkcioniranja kanalizacije na Bulevaru bit će riješen ili sigurno znatno umanjen u toku sljedeće godine. Planirano je da napravimo četiri kišna preljeva uz obalu rijeke koji će u slučaju velikih i ekstremnih padavina vršiti rasterećenje kolektora i on će u tom slučaju moći primiti sve priključne linije – kaže Šečić.

Nema novca za razdvajanje kanalizacija

Rješenje je izgradnja separatnog sistema, što znači potpuno odvojen sistem prikupljanja fekalnih i oborinskih voda. Međutim, kako kaže Šečić, ni Grad niti preduzeće ViK nemaju novca za tako veliki projekt.

Separatni sistem izgrađen je samo na glavnoj gradskoj magistrali (GGM). Šečić kaže da je problem plavljenja na Bulevaru zbog toga što prilikom njegove izgradnje nije rađena detaljna rekonstrukcija i zamjena vodovodnih i kanalizacionih instalacija kao što je rađena na GGM-u jer nije bilo novca.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.