SKUPŠTINA ZDK

Prvi kanton u FBiH koji je uveo sistem “eParlamenta”

S jučerašnjeg isprobavanja informacionog sistema „eParlament“

D. JURIŠIĆ

5.8.2018

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Aleksander Čupljigin (Alexander Chuplygin) je nakon sastanka s predsjedavajućim Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) Jasminom Duvnjakom na početku jučerašnje sjednice Skupštine uručio svom domaćinu licencu za korištenje informacionog sistema “eParlament”.

Prisutni zastupnici  

Sistem je na početku sjednice isproban te je tom prilikom ustanovljeno prisustvo 26 od 35 zastupnika.

- Veoma mi je drago što prisustvujem implementaciji informacionog sistema “eParlament” u Skupštini ZDK-a. Misija OSCE-a uspješno sarađuje sa Skupštinom i Kolegijem ZDK - istakao je Čupljigin.

Navodi da su protekle tri godine aktivno sarađivali na uvođenju ovog sistema.

- ZDK je prvi kanton u FBiH koji uvodi sistem “eParlamenta” i digitalizira svoj rad - ističe Čupljigin, dodajući da su i druge kantonalne skupštine izrazile spremnost da implementiraju ovaj sistem.

 Osigurana sredstva

Istaknuto je da je implementacija ovog projekta koštala ukupno 11.000 KM. Polovinu sredstava je osigurala Misija OSCE-a u BiH, a ostatak je matično ulaganje stručne službe Skupštine ZDK. Ovaj informacioni sistem bi trebao dovesti do velikih ušteda u budućnosti. Naime, Skupština ZDK je ranije na godišnjem nivou za troškove materijala, nabavke papira, kopiranja, poštanske troškove i ostalo trošila više od 70.000 KM.

Brojni benefiti

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak izrazio je nadu da će zastupnici ovog, a pogotovo narednog saziva, iskoristiti sve benefite ovog sistema. To su, kazao je, fukcionalnost, transparentnost i odgovornost. Zastupnici su na prošloj sjednici izglasali implementaciju ovog sistema koji će se od danas primjenjivati u svom radu. Realizaciju ovog projekta pomogla je Misija OSCE-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.