INTERVJU

Linčuju me oni koji godinama kradu od građana Zenice!

Piše: A. ČENGIĆ

4.8.2018

„U gradu Zenici ne pamti se prljavija politička scena“, jedan je od mnogobrojnih osvrta na trenutnu situaciju u gradu čelika. Naime, otkako je održana sjednica Gradskog vijeća (26. jula), ne prestaje javni linč te prozivke i degutantne uvrede na račun vijećnice Naše stranke Sanje Renić.   

Problem je u tome što nije dala glas za usvajanje, kako kaže, nezakonitog i nejasnog rebalansa budžeta. U razgovoru za „Dnevni avaz“ vijećnica Renić pojašnjava razloge suzdržanosti prilikom glasanja, ali i dosadašnja previranja u sazivu Gradskog vijeća Zenica.

Podsjetimo, Renić je obavljala funkciju predsjedavajuće GV Zenica nepunu godinu, ali je i smijenjena zbog toga što je konstantno insistirala na provođenju zakonitih procedura u radu Gradskog vijeća...

Građevinski lobi

Ko Vas je smijenio s mjesta predsjedavajuće GV Zenica i šta su naveli kao razloge za smjenu?

- Moja smjena je nastupila kao posljedica inicijative vijećnika A-sda Mensuda Kelešture, navodeći da „pravim cirkus od Vijeća“. To je onaj isti vijećnik koji je fasciklom gađao gradonačelnika Fuada Kasumovića. Njegovu inicijativu za moju smjenu su podržali vijećnici SDA, Snage centra i A-sda, iz samo njima poznatih razloga.

Od tog momenta nastavljate rad u interesu građana kao vijećnica. U više navrata ste upozoravali na nezakonitosti rada Službe za urbanizam i nezakonite prodaje gradskog građevinskog zemljišta...

- Još kao predsjedavajuća GV Zenica tražila sam od gradonačelnika da pokrene krivični postupak protiv pomoćnice i savjetnika gradonačelnika za urbanizam Samire Karić i Muhameda Husremovića zbog 11 godina kašnjenja izrade najvažnijeg razvojnog dokumenta, to jest Prostornog plana grada Zenice. Gradonačelnik nikada nije pokrenuo pitanje odgovornosti svojih i danas prvih saradnika, a mojih 20 primjedbi na Prostorni plan, koje sam dostavila Gradskom vijeću, nije ugledalo svjetlo dana.

Ipak, Prostorni plan je usvojen?

- Da, nasilu, kada nisam prisustvovala sjednici, a koja je održana u vrijeme božićnih praznika. Osim Prostornog plana, suprotstavila sam se nezakonitom donošenju odluka o pristupanju izradi regulacionih planova, koji su suštinski podređeni interesima građevinskog lobija u Zenici, koji o gradnji novih objekata odlučuju u kafanama. Zahvaljujući upravo ovakvom odnosu prema urbanizmu, Zenica je, između ostalog, „krasila“ i naslovnice svjetskih medija o fenomenu „kuće na zgradi“.

U nedavnom saopćenju za javnost ponovo ste pokrenuli pitanje šta je sa 12 miliona KM od kredita za projekt izgradnje Glavne gradske magistrale. O čemu je riječ?

- Glavna gradska magistrala je jedan veoma bitan infrastrukturni projekt za grad Zenicu. Ali, sasvim je jasno da je prilikom realizacije ovog projekta učinjen niz propusta koji do danas nije objašnjeno građanima Zenice. Neracionalnim pristupom SDA Zenice, Grad je zadužen putem komercijalnog kredita za 25 miliona dolara (50 miliona KM, op. a), a poznato je da više niko u svijetu projekte ovakvog tipa ne finansira iz komercijalnih kredita, već iz pristupnih fondova Evropske unije. Na sjednici GV nije usvojen Finansijski izvještaj Agencije za realizaciju projekta GGM, koji je svojevremeno podnio sadašnji savjetnik gradonačelnika za urbanizam Mirsad Heleg, a koji je sačinjen na tri stranice za finansijski obim od 38 miliona KM. Naglašavam da tehnički prijem GGM-a nikada nije urađen, jer ga nijedan stručnjak ne želi potpisati, tako da se Zeničani danas voze saobraćajnicom koja nema upotrebnu dozvolu. Zahtijevala sam od gradonačelnika da pokrene pitanje odgovornosti za ove propuste SDA kadrova te da odgovori gdje je završio preostali novac od kredita u iznosu od 12 miliona KM. Odgovor nikad nisam dobila. Podsjećam građane Zenice, jedan kilometar GGM-a koštao je više od 10 miliona KM, što je skuplje i od Dodikovog autoputa, a u međuvremenu gradonačelnik je, u namjeri da zataška sve zakulisne radnje, samoinicijativno i naprasno ugasio Agenciju.

Planirane stavke

Vratimo se na nedavne nemile događaje u vezi s rebalansom budžeta. Zbog čega su Vam stavili metu na leđa?

- Sve stavke, odnosno navodne opstrukcije projekata razvoja grada, za koje smo optuženi od gradonačelnika Kasumovića i njegove medijske mašinerije, već su planirane u postojećem budžetu i za njih postoje validne i obavezujeće odluke Gradskog vijeća, kao što je reprogram NK Čelik, realizacija ambulante u Klopču, Eko-kuće na Smetovima i tako dalje. Zaista mi nije jasno koji je razlog javnog linča mene i moje porodice i čemu obmanjivanje i manipulacija javnosti?! I sve to samo zbog toga što sam insistirala na detaljnom obrazloženju i provođenju zakonom utvrđenih procedura.

Loš rad Gradske uprave

S obzirom na sve što ste spomenuli, kako biste ocijenili rad Gradske uprave Zenica?

- Nažalost, ne mogu dati pozitivnu ocjenu kada je u pitanju stručnost rada Gradske uprave, a osobito kada je riječ o oblasti urbanizma i imovinskopravnih odnosa, kao i na rad gradskih javnih preduzeća, na šta sam nebrojeno puta ukazivala na sjednicama Gradskog vijeća. Napominjem da je gradonačelnik odbio pokrenuti utvrđivanje odgovornosti direktora JP za prostorno uređenje i JP „Grijanje“, Mirsada Helega (SDA) i Seada Kaknje (SDA), iako GV nije prihvatilo njihove izvještaje o poslovanju za 2016. godinu.

Zabrinuta sam za sigurnost svoje porodice

Sudeći prema pozivima na Vaš linč, koji su vidljivi na komentarima na društvenim mrežama, moramo Vas pitati osjećate li se sigurno u Vašem gradu?

- Iz svega što sam prethodno navela sasvim je jasno da sam dirnula u osinje gnijezdo interesnih lobija u Zenici, tako da moram priznati da se ne osjećam ugodno i zabrinuta sam za sigurnost svoje porodice. Građanima bih poručila da svi zajedno moramo pokazati hrabrost i aktivizam, a dobitnika nagrade Grada Zenice gospodina Lars-Gunara Vigemarka bih pozvala da nam pomogne kako bismo imali prosperitetnu i sigurnu Zenicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.