U ovom gradu pronađeni brojni spomenici i artefakti

Kakanj dobio dva murala koja prikazuju znamenja srednjovjekovne bosanske države

Fena
07.08.2018 11:38

Foto: Općina Kakanj

U sklopu kulturno-sportske manifestacije "Kakanjski dani 2018", koja je održana krajem jula i početkom avgusta, postavljena su i dva interesantna murala, jedan na zidu zgrade Muzeja Kaknja, a drugi na zidu starog objekta u blizini zgrade Općine Kakanj.

Prvi je djelo Edina Šahinovića iz Kaknja, studenta četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a drugi je djelo, također Kakanjca, Amera Sikira.

Teme kojima su se bavili ovi mladi kakanjski umjetnici su bile srednjovjekovno blago i znamenja srednjovjekovne bosanske države locirana na području Kaknja.

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne bosanske države.

U Kaknju su pronađeni brojni spomenici i artefakti iz perioda srednjovjekovne Bosne, a najpoznatiji su Zgošćanski stećak, Zgošćanski obelisk te zlatni pečatni prsten s ljiljanom.

U dvorištu Muzeja Kaknja se nalazi lapidarij sa stećcima u kojem je locirano nekoliko stećaka koji su pronađeni 2010. godine duboko u zemlji na području Tičića, prilikom radova na izgradnji autoceste.

NA VRH