USPJESI

Brezanka Amela Nevaljalović proživjela svoj američki san

Amela na planini Rašmor u Južnoj Dakoti

E. DŽAFIĆ

9.8.2018

Amela Nevaljalović, osamnaestogodišnja djevojka iz Breze, u posljednjih nekoliko godina vidjela je više svijeta nego što će neki njeni vršnjaci u cijelom životu. Nevaljalović je učestvovala u tri razmjene srednjoškolaca i tom prilikom posjetila američku saveznu državu Kolorado, oblast Vimar u Njemačkoj i Tiranu u Albaniji. Amela je završila Gimnaziju u Brezi odličnim uspjehom i nastavila školovanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  

Želja za promjenom i novim iskustvom, kako kaže, jedan je od glavnih pokretača njene odluke da učestvuje u programima razmjene učenika, a prvi je bio „Kennedy Lugar Youth Exchange and Study Program“.

- Imala sam samo 16 godina kada sam otišla u Kolorado i tamo sam provela nezaboravnih deset mjeseci. Ljudi su ostavili na mene poseban utisak, jer je bilo lako sprijateljiti se s njima i podijeliti svoje običaje i tradiciju. Također, upoznala sam američku kulturu, a Amerikance sam upoznala s kulturom, bogatstvom i historijom Bosne i Hercegovine – kaže Nevaljalović.

Dodaje da je i dalje u kontaktu sa svojim domaćinima te da ih namjerava u budućnosti opet posjetiti.

- Tokom boravka posjetila sam čuvenu planini Rašmor u Južnoj Dakoti te Vašington, gdje sam imala priliku da razgovaram s osobljem američkog Senata - rekla je Nevaljalović.




Nevaljalović s prijateljima iz Tunisa, Egipta, Maroka i Palestine

Mjesečna stipendija

Nevaljalović je u SAD ostala deset mjeseci, troškovi su bili plaćeni, a imala je i mjesečnu stipendiju. U Njemačkoj je boravila samo sedmicu, ali ističe da su razmjene bile nezaboravno iskustvo kroz koje je dobila priliku da upozna mnoštvo zanimljivih ljudi, da raste kao osoba i postane nezavisna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.