PREVENCIJA Na svim putevima u Kantonu

Akcija zeničkog MUP-a: Kako bi povećali sigurnost, mjere brzinu vozila na 25 lokacija

D. PAŠALIĆ
09.08.2018 06:58

Foto: Jedan od stacionarnih radara na putu M-17

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) provodi akciju mjerenja brzine vozila i to na 25 lokacija. Cilj akcije je smanjiti broj saobraćajnih nesreća, posebno onih sa smrtnim ishodom kao prekršaja u saobraćaju.

Pozitivan trend

- U okviru Operativnog plana ponovo je zavedena pojačana akcija, s posebnim akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i dokumentiranja svih slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila – pojašnjava Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Akcija se realizira pomoću mobilnih radarskih sistema instaliranih na 19 lokacija i stacionarnih radarskih sistema instaliranih na šest lokacija na magistralnim putevima.

Za vrijeme akcije policijski službenici će vozačima dijeliti letke i ukazivati im na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebno onih koji se odnose na brzinu kretanja vozila.

 Dva panoa

Ahmić ističe da su postavljena i dva velika reklamna panoa pored puta M-17 u općini Doboj-Jug i na ulazu u Zenicu, sve s ciljem postizanja transparentnosti poduzimanja aktivnosti, kao i informiranja građana, odnosno vozača, o pozicijama mobilnih i fiksnih radarskih uređaja za kontrolu i mjerenje brzine.

Spašeni životi  

Kao rezultat analiza i procjena, početkom prošle godine MUP ZDK povećao je broj kontrola mjerenja brzine na svim putevima u ZDK.

Također, od jula 2017. godine intenzivirali su prisustvo patrola na magistralnim putevima. Na kraju godine zabilježili su značajno smanjenje broja saobraćajnih nesreća, a lani je broj smrtno stradalih bio za 17 manji nego 2016. godine.

  • Ahmić: Operativni plan
    Ahmić: Operativni plan
NA VRH