USPJESI

Kulić želi da iskoristi znanje za razvoj svoje države

Kulić: Odlučio biti svoj na svome

E. DŽAFIĆ

9.8.2018

Brezanin Dino Kulić diplomirao je početkom marta političke nauke na Univerzitet u Ankari, a iako je kao stipendista imao priliku da nastavi školovanje u Turskoj, odlučio je da iskoristi svoje znanje i pomogne razvoj svoje države.

Različita iskustva

Ističe da mu je početak školovanja bio izuzetno težak, ali nije htio odustati.

- Nisam poznavao jezik, grad, običaje niti ljude, ali se s vremenom i to promijenilo. Sve je došlo na svoje. Imao sam mogućnost da ostanem, ali sam se, jednostavno, zasitio života vani. Poželio sam ovaj zrak ovdje i želim da nadoknadim sve propuštene momente sa porodicom. Mnogi su i mnogi mi još govore da sam lud što nisam ostao tamo, ali biti stranac u zemlji i biti svoj na svome je prevagnulo, bar u ovom momentu - istaknuo je Kulić.

On je tokom školovanja u Turskoj stekao dosta znanja i iskustva, ali je, također, imao priliku da u sklopu programa razmjene studenata Erasmus plus studira u Litvaniji šest mjeseci te da u sklopu ljetne škole provede tri mjeseca u Maleziji.

- Uspio sam spojiti nespojivo, tri različite zemlje, kulture, jezika i klime, nešto zaista predivno i nešto što će mi zauvijek ostati u sjećanju – kazao je Kulić.

Tokom ljetne škole u Maleziji Kulić je osvojio prvo mjesto na takmičenju “TED Public Speaking”, gdje je njegov motivacioni govor “Bridges of Hope” (“Mostovi nade”), koji je prezentirao na engleskom jeziku, proglašen najboljim.



Prvo mjesto na ljetnom kampu “TED Public Speaking”

U govoru je spominjao ljubav prema domovini, prema Brezi i organizaciji u kojoj je naučio graditi mostove – Mreži vijeća učenika BiH, koja je, kako kaže, njegova prva ljubav.

Pored uspjeha koje je ostvario, odlučio je da se vrati i ovdje gradi svoj put te da pokuša pokrenuti vlastiti biznis, a mladima preporučuje da i oni budu hrabri i odvažni, jer je to jedini način da uspiju.

Pravi smjer

- Definitivno bih svima preporučio da odu privremeno vani, da vide nešto novo i drugačije, uređene sisteme školovanja, zdravstva i slično, i da se, onda, takvi, preporođeni, širokih vidika, obrazovani, vrate ovdje i da zajedno gradimo ovu zemlju i vodimo je u pravom smjeru - naglasio je Kulić.

Evropsko selo

Dino Kulić je već osam godina aktivni trener u Mreži vijeća učenika BiH te, kako kaže, pokušava malim koracima promijeniti nešto kod mlađih osoba i novih lidera u ovoj zemlji.

- Smatram da je to pravi put i da Mreža i naš naredni projekt “Evropsko selo” može biti promjena koja toliko treba ovoj zemlji – kaže on.

Učenik generacije

Kulić je tokom srednjoškolskog obrazovanja dobio titulu najboljeg u generaciji.

- Taj srednjoškolski period za mene je jedno lijepo sjećanje, početak rada u nevladinom sektoru, stjecanja novih prijatelja širom BiH, a pored svega toga, bio sam odličan i u školi, što je, na kraju, rezultiralo time da sam bio učenik generacije. To je bio korak naprijed ka dobivanju stipendije za studij u Turskoj - istaknuo je Dino Kulić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.