USPJESI Brezanin odustao od nastavka školovanja u inozemstvu

Kulić želi da iskoristi znanje za razvoj svoje države

E. DŽAFIĆ
09.08.2018 20:39

Foto: Kulić: Odlučio biti svoj na svome

Brezanin Dino Kulić diplomirao je početkom marta političke nauke na Univerzitet u Ankari, a iako je kao stipendista imao priliku da nastavi školovanje u Turskoj, odlučio je da iskoristi svoje znanje i pomogne razvoj svoje države.

Različita iskustva

Ističe da mu je početak školovanja bio izuzetno težak, ali nije htio odustati.

- Nisam poznavao jezik, grad, običaje niti ljude, ali se s vremenom i to promijenilo. Sve je došlo na svoje. Imao sam mogućnost da ostanem, ali sam se, jednostavno, zasitio života vani. Poželio sam ovaj zrak ovdje i želim da nadoknadim sve propuštene momente sa porodicom. Mnogi su i mnogi mi još govore da sam lud što nisam ostao tamo, ali biti stranac u zemlji i biti svoj na svome je prevagnulo, bar u ovom momentu - istaknuo je Kulić.

On je tokom školovanja u Turskoj stekao dosta znanja i iskustva, ali je, također, imao priliku da u sklopu programa razmjene studenata Erasmus plus studira u Litvaniji šest mjeseci te da u sklopu ljetne škole provede tri mjeseca u Maleziji.

- Uspio sam spojiti nespojivo, tri različite zemlje, kulture, jezika i klime, nešto zaista predivno i nešto što će mi zauvijek ostati u sjećanju – kazao je Kulić.

Tokom ljetne škole u Maleziji Kulić je osvojio prvo mjesto na takmičenju “TED Public Speaking”, gdje je njegov motivacioni govor “Bridges of Hope” (“Mostovi nade”), koji je prezentirao na engleskom jeziku, proglašen najboljim.

  • Prvo mjesto na ljetnom kampu “TED Public Speaking”
    Prvo mjesto na ljetnom kampu “TED Public Speaking”

U govoru je spominjao ljubav prema domovini, prema Brezi i organizaciji u kojoj je naučio graditi mostove – Mreži vijeća učenika BiH, koja je, kako kaže, njegova prva ljubav.

Pored uspjeha koje je ostvario, odlučio je da se vrati i ovdje gradi svoj put te da pokuša pokrenuti vlastiti biznis, a mladima preporučuje da i oni budu hrabri i odvažni, jer je to jedini način da uspiju.

Pravi smjer

- Definitivno bih svima preporučio da odu privremeno vani, da vide nešto novo i drugačije, uređene sisteme školovanja, zdravstva i slično, i da se, onda, takvi, preporođeni, širokih vidika, obrazovani, vrate ovdje i da zajedno gradimo ovu zemlju i vodimo je u pravom smjeru - naglasio je Kulić.

Evropsko selo

Dino Kulić je već osam godina aktivni trener u Mreži vijeća učenika BiH te, kako kaže, pokušava malim koracima promijeniti nešto kod mlađih osoba i novih lidera u ovoj zemlji.

- Smatram da je to pravi put i da Mreža i naš naredni projekt “Evropsko selo” može biti promjena koja toliko treba ovoj zemlji – kaže on.

Učenik generacije

Kulić je tokom srednjoškolskog obrazovanja dobio titulu najboljeg u generaciji.

- Taj srednjoškolski period za mene je jedno lijepo sjećanje, početak rada u nevladinom sektoru, stjecanja novih prijatelja širom BiH, a pored svega toga, bio sam odličan i u školi, što je, na kraju, rezultiralo time da sam bio učenik generacije. To je bio korak naprijed ka dobivanju stipendije za studij u Turskoj - istaknuo je Dino Kulić.

NA VRH