MANIFESTACIJE

„Fojnički susreti 2018“ u Maglaju: Tradicionalno druženje uz pjesmu i bogatu trpezu

Na druženje došli i iz susjednih općina Zavidovići i Žepče

N. BRADARIĆ

14.8.2018

Udruženje građana „Fojničani“ iz Maglaja organiziralo je „Druge fojničke susrete“. Susreti ne samo da okupljaju domaće stanovništvo i dijasporu ovoga kraja nego i iz susjednih općina Zavidovića i Žepča.

Završnica ovogodišnjih „Fojničkih susreta“ je zajedničko druženje te 'kotlićijada' – takmičenje u pripremi najboljeg gulaša. U konkurenciji osam ekipa žiri je prvo mjesto dodijelio gulašu koji su pripremili Adisa i Mirza Mačković. Njima je pripala i lijepa nagrada. Kako su prošle godine bili drugi, ovo je potvrda njihovih kulinarskih sposobnosti.

Nastupi talenata

Na poligonu osnovne škole u Fojnici sve je bilo u znaku dobrog druženja. U kotlićima se krčkao gulaš, vrijedne Fojničanke su pripremile i izložbu jela i kolača, nekoliko stotina prisutnih uživalo je i u nastupima muzičkih talenata. Bilo je tu klasike, zabavne muzike, a posebno kompozicija nedavno preminulog Olivera Dragojevića.

Stariji su recitirali svoje stihove, a bend Josipa Tirića odsvirao je završni koncert. Svako od učesnika 'kotlićijade' ima svoj recept za pripremu gulaša ili čobanca, kako ga neki nazivaju.

- Ljubav prema hrani je najvažnija. Pripremam klasični slavonski čobanac u koji idu meso, luk i ostali začini. Puno nas je po svijetu i ovo je prilika da se okupimo na mjestu gdje smo proveli mladost, vratimo uspomene kada smo svirali gitaru, feštali. Mnogi su daleko od rodnog kraja, a ovo je prilika da se svi okupimo i družimo - rekao nam je kroz smijeh Mirko Matijević.

Udruženje „Fojničani“ formirano je prije četiri godine, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile i ovaj dio maglajske općine. Tada su mještani ovoga kraja, Bošnjaci i Hrvati, osnovali udruženje i od tada do danas realizirali niz projekata, od obnove poplavljenih kuća do projekata iz oblasti poljoprivrede.

Književne večeri

- Naš cilj je da ovu malu ruralnu sredinu promoviramo u kulturnom i turističkom pogledu. Veseli nas da je stotinjak volontera učestvovalo u organizaciji ovogodišnjih susreta. Kada otvorimo Centar za socijalnu inkluziju, organizirat ćemo izložbe i književne večeri - naglasio je Davor Šupuković, član Upravnog odbora Udruženja „Fojničani“.

 Akcija i edukacija

Manifestaciji je prethodila volonterska akcija tokom koje je očišćen i uređen poligon kod osnovne škole na kojem su i održani „Fojnički susreti“.

 Također, u okviru iste manifestacije upriličeno je edukativno druženja fojničkih žena i prezentacija kozmetičkih i medicinskih preparata na bazi ljekovitog bilja Gordane Antolović iz Žepča.





Učesnici pokazali kulinarske sposobnosti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.