ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Na Univerzitetu u Zenici najslabiji interes za Mašinski i Metalurško-tehnološki fakultet

Ostala su još 262 mjesta za redovni, 407 za redovni samofinansirajući i 174 mjesta za vanredni studij, kaže prorektor Hašić

Na Univerzitetu još dovoljno mjesta za buduće studente (Foto: B. Mahmić)

Piše: D. PAŠALIĆ

29.8.2018

Na Univerzitetu u Zenici (UNZE), nakon prvog, julskog upisnog roka, ostala su 843 slobodna mjesta, zbog čega su raspisali i drugi konkurs za upis studenata u akademskoj 2018/2019. godini, a koji će za prvi ciklus studija trajati do 7. septembra.

Najkritičnija situacija

Prema riječima prof. dr. Enesa Hašića, prorektora za nastavu UNZE-a, konkurs je raspisan za sva mjesta koja nisu popunjena ili gdje se neko upisao pa iskoristio mogućnost upisa samo za odlazak u treće zemlje.

- Ostala su još 262 mjesta za redovni studij, koje plaća osnivač, zatim 407 za redovni samofinansirajući i 174 mjesta za vanredni studij, dakle, ukupno 843 mjesta – kaže Hašić.

Ističe kako se nada da će se popuniti sva prazna mjesta za koje školarinu plaća osnivač, ali i da će biti značajan interes i za samofinansirajući studij.

- Očito je da se ove godine nije dobro planiralo za upis na vanredni studij, za koji nije bilo mnogo interesa ni na prvom upisnom roku pa je ostalo dosta mjesta – naglašava Hašić.

Nakon prvog upisnog roka, najkritičnija situacija je na dva fakulteta, i to na Mašinskom, na kojem ima 111 slobodnih mjesta, i na Metalurško-tehnološkom fakultetu, na kojem je ostalo mjesta za čak 92 brucoša.



HAŠIĆ: Nije dobro planirano

- Mjesta za redovni studij, koji se finansira iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, više nema na Ekonomskom i Medicinskom. Na Islamsko-pedagoškom slobodno je samo sedam mjesta, sva na Odsjeku arapski jezik i književnost, a Politehnički fakultet više nema slobodnih mjesta na softverskom inžinjerstvu, ali ima još 12 za samofinansirajući - pojašnjava prof. Hašić. 

Bolja nego lani

On, ipak, ističe da je situacija, prema broju upisanih studenata, nešto bolja nego prošle godine.

Prvi upisni rok za drugi ciklus studija trajat će mjesec, odnosno do 28. septembra. Za master studije raspisan je konkurs za 190 mjesta na redovnim, 330 za redovni samofinansirajući te 40 za vanredni studij, koji je moguće studirati samo na Pravnom fakultetu.  

Odsjek za drvopreradu 

Odsjek za dvropreradu, za koji je ovog ljeta saglasnost dobio Mašinski fakultet, s obzirom na to da nisu okončane sve formalne procedure, vjerovatno neće biti otvoren za narednu akademsku godinu.

- Ako procedure budu gotove, možda ćemo u septembru raspisati konkurs za upis i na ovaj odsjek. Realnije je, međutim, da će ovaj odsjek biti otvoren tek iduće godine, kad ćemo imati i još barem dva-tri nova odsjeka - najavljuje prorektor Hašić.

quote
<p></p><p>Mjesta za redovni studij, koji se finansira iz budžeta ZDK, više nema na Ekonomskom i Medicinskom fakultetu </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.